Skråning i halvskygge

Hei, jeg har en sørvendt skråning i halvskygge som jeg trenger hjelp til. Jeg ser for meg at evt bark vil skli ned og ikke bli pent. Ønsker en hage som "lever av seg selv". Planteforslag tas imot med takk.

Laila

Hei Laila

Skråninger byr nesten alltid på utfordringer.

Det første du skal gjøre er å terrassere skråningen din, ved at du setter ned impregnerte bord på høykant, slik at de blir stående 5-6 cm over bakken. De må sannsynligvis støttes opp med kiler som du kan lage av små trebiter. Dette vil holde mesteparten av barken på plass.

Bruk gjerne kakaobark, da dette gir næring til plantene i motsetning til alminnelig bark som surner jorden og stjeler nitrogen fra plantenes miljø. Det er litt dyrere, men verdt de ekstra pengene!

Skråningen kan f eks beplantes med litt vintergrønt; Krypfuru eller krypeiner, noen busker med lysegrønt bladverk Klatrebeinved, dyprødt bladverk Dvergblodberberis, Blomstrende busker Nipponspirea eller Rosespirea. Du kan også bruke lave Rosesorter. Aller nederst kan du lage et belte av Hosta, som visner ned om høsten. Da har du et belte hvor sneen kan ligge uten å ødelegge buskene!

Ovennevnte forslag er ikke hensyntatt jordsmonn eller himmelretning. Jeg vet heller ikke hvilken herdighetssone du bor i, så du må sjekke om disse plantene er aktuelle hos deg i forhold til det jeg ikke har fått opplysninger om.

Håper du kan bruke de fleste av plantene!

Med vennlig hilsen
Marit Næss