Skolehage i NRKs Grønn Glede

NRKs Grønn glede har fulgt en klasse fra Tingvoll barne- og ungdomsskole på Nordmøre i skolehagen. Tirsdag 24. mai starter det første programmet i en serie på ti.

Det populære hageprogrammet blir sendt rett etter Dagsrevyen på NRK 1 på tirsdager, med reprise på NRK på torsdager kl. 14.05. Alle innslaga kan også sees på nettet. Det blir ti innslag i årets programserie.

Skolehagen på Tingvoll der opptaka er gjort, blir drevet av Bioforsk Økologisk og ligger på Tingvoll gard.

Programleder i Grønn glede er populære Mette Stensholt Schau. Det er reporter Ann Eli Nøsen og fotograf Roar Strøm fra NRK-kontoret i Molde som har laget innslaga fra Tingvoll.

Det var Kirsty McKinnon tok initiativ til skolehagen ved Bioforsk Økologisk i 2002. I over 30 år har hun drevet med kjøkkenhage. Hun har holdt en rekke kurs og foredrag for lærere, samtidig som hun sjøl er aktiv i og leder for den praktiske drifta av hagen. Kirsty McKinnon har også skrevet flere bøker, blant annet om kjøkkenhage, økologisk hagebruk og økologisk landbruk.

Les egen artikkel om kjøkkenhage-boken til McKinnon her.

- Programinnslaga som blir sendt inneholder begeistring, undring, og ikke minst får seerne våre mange gode hagetips, forteller Ann Eli Nøsen.

- Innslaga har blitt til etter et godt samarbeid med Bioforsk Økologisk og ikke minst barna i 5. klasse ved Tingvoll barne- og ungdomsskole. Vi får være med i skolehagen fra setting av poteten til potetopptaking. Det blir høsting, matlaging, gjødsling og mye mer, sier Ann Eli Nøsen.

Foruten mange gode kjøkkenhagetips, lover Ann Eli Nøsen smittsom entusiasme og begeistring fra barna i hagen.

Forskningsinstitusjonen Bioforsk driver den økologiske skolehagen på Tingvoll. Bioforsk satser på å utvikle kompetanse på å drive og etablere skolehager i hele landet. Dette fordi en skolehage er en unik arena, der en kan etablere interesse for biologiske og økologiske sammenhenger i naturen, pluss at en hage gir muligheter for å få inn skolestoff på en helt annen måte enn i et klasserom.

Bioforsk Økologisk har også etablert nettsiden www.skolehagen.no der en finner nyttige tips

Hagen på Tingvoll og tilretteleggingen er gjort med støtte fra PROREAL- programmet til Norges forskningsråd. TV-produksjonen er det NRK som står for i sin helhet.