Pilotanlegg for matforskning bygges på Ås

Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås og Nofima mat får 27 millioner kroner fra Norges forskningråd for å bygge et nytt pilotanlegg for matforskning.

- Det er svært gledelig med en slik storsatsing på matforskning. Det er i landbrukets interesse at næringsmiddelindustrien leverer produkter av god kvalitet. Økt kunnskap om produksjonssystemer og prosessering er nødvendig for å få, sunne, trygge og velsmakende næringsmidler basert på norske naturgitte forhold frem til forbruker, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Det er første gang et matrelatert prosjekt har fått infrastrukturmidler.

Mat er et høyt prioritert forskningsområde i Norge, og næringsmiddelindustrien er den nest største industrien i landet.

Anlegget får stor nasjonal betydning og skal være et tverrfaglig møtested mellom fagkunnskap og forskningsresultater. Først og fremst vil kunnskap og kompetanse på dette viktige området vil gi Norge større mattrygghet, bedre matsikkerhet og økt produktkvalitet i matproduksjonen. Det nye pilotanlegget vil også ha stor betydning for innovasjon og forskning og utvikling (FoU) i næringen. Næringsmiddelindustrien kjennetegnes av mange små og mellomstore bedrifter, som alle er avhengige av en nasjonal forsknings- og utviklingskompetanse for å være innovative og konkurransedyktige.

Nybygget på Ås omfatter egne forskningsfasiliteter både for melk og meieriprodukter, kjøtt- og fiskeprodukter, grønnsaker, bær og kornprodukter. Det er også lagt inn et eget patogenlaboratorium som skal forske spesielt på sykdomsfremkallende bakterier i trygg og effektiv matproduksjon.

Den anslåtte rammen for tildelingen til pilotanlegget for matforskning er 27 millioner kroner. Totalt skal 400 millioner kroner fordeles innenfor Infrastruktursatsingen i år. Det første vedtaket om tildeling gjaldt kategorien avansert vitenskapelig utstyr der syv søknader vant frem og til sammen tildeles om lag 100 millioner.

Norges forskningsråd har ansvar for å tildele midler til vitenskapelig utstyr av nasjonal karakter, og som bare bør etableres ett eller få steder i landet. Utstyret skal gjøres tilgjengelig for alle relevante forskningsmiljøer og næringer i Norge, ikke bare for institusjonene som skal huse utstyret.