Økende interesse for hageturer

Chelsea Flower Show åpner 24. mai, og mange nordmenn drar over til London for å se siste nytt på hage- og blomsterfronten. Flere reiseoperatører melder om økende interesse for hageturer.

Hage.no's egen ekspert Marit Næss er en hyppig brukt guide på hageturer. I år skal hun guide en gruppe for reisearrangøren Inspiratour, som arrangerer blomstertur til det sydlige England og Chelsea Flower Show.

Også Linnea Reiser, som har spesialisert seg på kultur- og hagereiser, har Chelsea Flower Show på sitt turprogram. De samarbeider med Det norske hageselskap.

TV-programmer og magasiner gir økt interesse
- Interessen for hageturer er stigende, i likhet med den økende interessen for hage generelt. Dette tror jeg henger sammen med alle hageprogrammene på tv, mye fokus i dagspressen og ikke minst alle hagebladene som nå er på markedet, sier daglig leder Sylvi Hollstedt i Linnea Reiser til hage.no.

Også prosjektleder Caroline von Simson i Inspiratour bekrefter denne trenden.

- I fjor var det stor interesse for vår blomstertur til Paris og Versailles, med blant annet besøk i Monets hage i Giverny. Denne turen ble raskt fullbooket, sier von Simson. Også den turen ble guidet av hageekspert Marit Næss.

- Vi opplever at folk er veldig vitebegjærlige og søker detaljinformasjon på disse hageturene. Hageekspert og guide Marit Næss får derfor masse spørsmål underveis, og mange av gjestene tar også kontakt med henne etter at de er kommet hjem, sier von Simson.

I år er første gang Inspiratour arrangerer tur til Chelsea Flower Show. von Simson forteller at selskapet fortsatt har noen ledige plasser til denne turen, som går over fire dager. Både slottsbesøk i Leeds og den kongelige botaniske hage Kew Gardens, står på programmet.

Sølvmedalje ga inspirasjon
Sylvi Hollstedt i Linnea Reiser kan fortelle at deres Chelsea-tur er fullbooket, og at gruppen teller 40 deltakere. Hollstedt mener at interessen for Chelsea er høyere i år enn tidligere:

- Fjorårets sølvmedalje til Darren Saines ga mye blest og inspirasjon, og det er en viktig årsak til at vi nå opplever økt interesse for akkurat dette showet, sier hun og tilføyer:

- Jeg har også inntrykk av at mange har Chelsea Flower Show som en "En gang i livet"-opplevelse, noe som de sterkt ønsker å gjøre, sier Hollstedt.

Hollstedt forteller at interessen for de ulike turene kan variere, alt etter reisemål og innhold i programmet. I mars hadde selskapet en hagetur til Andalucia, som raskt ble fullbooket. I juli i år står Norfolk og Hampton Court Flower Show i i sørøst England på programmet, og her er det fortsatt ledige plasser.

- Aldersgruppen er stort sett 50 pluss, men også yngre er i ferd med å oppdage at reiser med innhold og tema er interessant, sier Hollstedt. Hun peker også på at anleggsgartnere og hagedesignere er blant de som deltar på slike turer.