Få eksperthjelp til beskjæring

Hvordan skal du du beskjære en tujahekk, kappe store trerøtter eller klippe ned clematis? Beskjæring er foreløpig siste tema i hage.no's serie med hagespørsmål.

Stoffet er tidligere publisert på hage.no, og spørsmålene er besvart av vår hageekspert Marit Næss.

Har du også hagespørsmål? Send inn på e-post til: firmapost@bygg.no. Spørsmålene vil bli fortløpende besvart og lagt ut på våre nettsider.

Fjerning av rotutskudd på bjørketre
Vi skal lage en rektangulær sementplatting ved siden av to bjørketrær for å plassere et steinbord på. Trærne er ca. 15 m høye og har omkrets på ca. 30 cm. Det er gamle trær og det ser ut som det utgår to like store trær fra samme rot.

En rotutløper går inn i denne plattingen vi holder på å grave ut. Vil det skade treet dersom vi skjærer over og fjerner rotutløperen ? Kan vi gjøre det på en annen måte? Dersom treet vokser enda mer, vil andre røtter grave seg inn i plattingen?

Svar: Bjørketrær er ikke til å spøke med. Slik jeg forstår situasjonen din vil jeg anbefale deg å ikke kutte røtter. Treet kan dø, da bjerk er blødere.

Må du skjære i bjerk bør dette gjøres på sensommeren/høsten. Ved å kutte av røtter på én side, vil treet også kunne få "balanseproblemer" og vil kunne stå i fare for å blåse overende i en høststorm hvis det ikke er like godt forankret 360 grader rund baut.

Tar dere sjansen på å støpe plattingen, vil nok røttene kunne vokse og få plattingen til å sprekke på et senere tidspunkt. Trær er levende vesner og liker ikke, som de fleste av oss å bli sperret inne. Bjørkas røtter ligger også så høyt at en sementplatting som dekker en del av røttene også vil kunne ta livet av treet. Hva med å lage et terrassegulv som ligger litt opp fra bakken? Kan det være en løsning? Naturens og våre ønsker er en utfordring å få til å forenes av og til!

Clematis /overvintring
Bør man skjære/klippe ned en kraftig clematis etter blomstring. Nå er jo sommeren over og clematisen dekker veggen med blader og halvt visne blomster. Bør jeg klippe den ned til bakkenivå, dvs 30 cm?

Svar: Avhengig av hvilken type clematis du har skal de beskjæres som følger: De tidligblomstrende med navn som, Alpina, Atrangene eller Montana skal beskjæres lett etter blomstring om våren/forsommeren. De sommerblomstrende med navn som Jackmanii, Patens, Vitichella, Diversifolia og Heraclafolia beskjæres ca. 1 meter om våren. De sentblomstrende med navn som Vitalba, Tangutica og Texensis kan skjæres helt tilbake om våren.

Beskjæring av tujahekk
Vi har en tujahekk som er tett og fin. Den er derimot blitt litt for høy, ca 2,5-3 m. Hvordan vil den klare seg og se ut hvis vi tar av en halv meter?

Svar: Jeg vil tro at den klarer seg helt fint! Bare vær klar over at den ikke vil være så grønn og fin på toppen, men det er det vel kanskje ingen som ser uansett?

Klippe pottentilla og roser nå?
Jeg plantet pottentilla, roser og tujaer (smaragd) i august i fjor. Når skal disse klippes/beskjæres?

Svar: Litt avhengig av hvor du bor i landet, kan du klippe roser og potentilla nå. Hovedregelen er at du kan klippe rosene dine straks du ser at bjørka har fått museører.

Hvis du skal formklippe tujaene dine, skal du ta gren for gren og bruke rosesaks på dem. Tuja smaragd blir ikke pene hvis du bruker hekksaks og barberer dem.

Hvis du har bestemt deg for at de er så høye som du ønsker dem, kan du godt vente til i midten av mai før du kutter dem i høyden.

Beskjæring av alperips
Hvordan skal jeg beskjære alperips?

Svar: Alperips er de en av de første buskene som blir grønne om våren. Disse ønskes gjerne tette, så det er viktig å beskjære hardt ned de første årene etter planting – skjær gjerne ned til 20-25 cm.

Det neste året kan du ta vekk ca. halvparten av fjorårets vekst, og de neste årene kan du føle deg litt frem i forhold til plantenes vekst. Det du skal tenke på i forhold til at hekken skal bli tett og fin fra bunnen av, er at like nedenfor der du klipper hver gren, vil det komme et par nye skudd som gjør hekken frodigere. Har du dette i bakhodet, vil du kunne trylle frem en flott alperipshekk over tid!

Tåler ikke gammelt plommetre beskjæring?
I fjor vår overtok vi en gammel hage med et fint plommetre som 'tuntre' midt i det hele. Det blomstret flott i fjor og hadde masse fint grønt bladverk.

I februar beskar vi treet - fjernet ingen hovedgreiner, men klippet bort mange grener som gikk innover i treet. Nå i mai har det nettopp blomstret bra, men bladene som kommer etterpå er pjuskete og matt grønne/nesten lysegule.

Treet står i Østfold, får mye sol, bra med vann selv om det er ganske tynt jordsmonn oppå berg.  Har du noen ide til hva som kan plage treet, og hva vi kan gjøre med det?

Svar: Alle trær blir satt tilbake rent helsemessig ved beskjæring. I ettertid trenger de tid for å restituere seg, og jo eldre treet er, jo lenger tid tar det som oftest - på lik linje med oss mennesker når vi får en "trøkk 16".

Plomme og Kirsebær beskjæres helst om høsten, så det kan ha noe å si at det har blitt beskåret på feil tidspunkt. I tillegg var det jo også ganske kaldt i vinter, så det kan hende at det er blitt satt litt tilbake og har brukt reservekreftene på blomstringen men så sluppet opp for energi.

Det er vanskelig for meg å gi en sikker diagnose, men gule, skrøpelige blader kan være tegn på uttørking, sykdom, insektsangrep eller næringsmangel.

Det eneste rådet jeg kan gi dere er å gi treet næring iform av 0,5-2 kg Weibulls Allround hagegjødsel nå (og hver vår fremover hvis det kommer seg) samt 50 g Weibulls kalksalpeter pr. kvm i månedsskiftet juni/juli. Pr.kvm forholder seg til de kvadratmetrene treets krone dekker.

Lykke til med å få plommetreet i form igjen!

Her kan du lese tidligere artikler om tuja, hekk, nyttehagen, utfordringer i hagen og plen.