Meitemark eller pinnsvin?

Plenen vår ble i fjor sommer ganske ødelagt av det vi lurer på om er meitemark og pinnsvin. Plenen er full av små tuer/hauger av jord, som er 1-2 cm høye. Noe har arbeidet seg opp av jorden. Tuene har et hull i midten. Er det meitemark som lager disse? Videre blir gresset ødelagt av noe som river opp gresset ned til roten i hull med diameter på 1-4 cm.

Kan dette være pinnsvin? Er det noe vi kan strø på/vanne plenen med? Vi har oppdaget de første hullene den siste uken, og håper vi han stoppe skadene før de blir like store som i fjor.

Hilsen Anne

Hei Anne

Jeg er ingen ekspert på insekter o.l., men slik du beskriver de små toppene, høres det ut som metemark. Normalt får de nok luft i jorden, men hvis jorden er veldig hard blir de nødt til å søke over bakken for å få luft. Det kan være en årsak. Kanskje smart å sjekke om dere bør “lufte plenen” eller evt. Spavende enkelte områder i hagen. Drastisk men kanskje nødvendig.

De små hullene høres mer mystiske ut for meg. Her vet jeg ikke hva jeg kan foreslå som løsning – tenkte på katter men det er jo ingen grunn til at de skal lage små hull i plenen overalt. Pinnsvin tror jeg ikke det er, for de tusler bare stille over plenen og liker seg der det er gjemmesteder.

Beklager at jeg ikke kan hjelpe dere mer. Kanskje smart å kontakte et skadedyr-firma og høre med dem? Lykke til i alle fall!

Med vennlig hilsen
Marit Næss