Hageeksperten svarer om hekk

Hage.no fortsetter presentasjonen av utvalgte spørsmål og svar på populære hagetemaer. Dagens tema er hekk. Stoffet er tidligere publisert på hage.no, og spørsmålene er besvart av hageekspert Marit Næss.

Svartsurbær-Aronia
Vi har flyttet til Jessheim. Hvilken sone er dette med tanke på hvilke busker og blomster som trives her? Jeg så at du skrev noe om Svartsurbær-Aronia til en som bodde i Nord-Norge og lurer om den skulle trives her også? Skulle tenke meg noe sånt et sted i hagen. Hørtes pent ut, samt deilig med så sunne og friske bær. Hagen vår består av sand akkurat nå.

Svar: Jessheim ligger i herdighetssone 4, og du kan godt prøve med Svartsurbær hos deg. Skal du ha det i hekk, planter du i en avstand av ca 40 cm. Skal du ha en gruppe med busker, planter du i en avstand av 1,5 m. Svartsurbær skal ha en herdighet på opptil sone 6-7.

Vintergrønn hekk, men ikke tuja
Vi ønsker å anlegge en vintergrønn hekk, ca 1-1,3 m høy ferdig. Kona ønsker seg Krisstorn-Blue prince eller Blue Angel. Jeg har fått høre at den ikke er egnet i Fredrikstad. Jeg vil trimme hekken, den skal være strøken. Det er en del vind her vi bor, ellers vanlig Østfold-klima. Hva anbefaler du? NB! Kona vil ikke ha tuja, noe alle her nede har.

Svar: Du har en del valg, men det står selvfølgelig på lysforhold og jordsmonn, hvor mye plass du har til rådighet og smak.

Jeg kan gi deg noen tips til vintergrønne planter som passer i ditt klima og så får du velge utifra det.

• Granhekk - passer til klippet hekk. Vokser sakte, men er utrolig vakker! Sol/halvskygge.
• Rhododendron - nydelig som frittvoksende hekk, men kan ikke formklippes. Sol/halvskygge.
• Barlind - passer til klippet hekk. Vokser sakte, men er også veldig vakker. Halvskygge/(sol).
• Buksbom - penest til klippet hekk. Er på grensen herdighetsmessig, men flott hvis du får den til. Sol.
• Vinterliguster - penest til formklippet hekk men her er du også på grensen rent herdighetsmessig. I tillegg skal de stå veldig lunt og varmt for å beholde bladverket vinteren igjennom. Sol.
• Laurbærhegg (Otto Luyken) - like fin frittvoksende som klippet. Blomstrer med hvite klaser i mai. Blir nok ikke mye høyere enn 1 meter. Sol/halvskygge

Utover dette har du også sypresser og einer, men dette minner kanskje for mye om tuja.

Hekk mellom meg og nabo
Jeg skal plante smaragd tujahekk. Jeg lurer på hvor langt fra bytet til naboen det er lurt å plante den? Blir den vid? Jeg vil at den raskt skal bli tett. Er det da for tett med tre stk pr meter?

Svar: Jeg ville regnet en diameter (vidde) på ca. 1,5 m med tanke på skillelinjen mellom din og naboens tomt. Ta gjerne også en titt på naboloven, innen du går i gang med plantingen, slik at du vet hva du har å forholde deg til i fremtiden, hvis naboen skulle være misfornøyd med hekken.

Tre stk. pr. meter synes jeg er relativt tett, jeg ville brukt to trær på 1,4 m, men det er smak og behag. Husk uansett at dersom de plantes slik at de vokser "innflettet" i hverandre, vil sidene mot nabotrærne alltid være brune og stygge og det vil være vanskelig å plante en ny hvis et tre "går ut". Lar du derimot avstanden være god fra starten av, vil trærne være friskere hele veien og det vil være enklere å erstatte et tre hvis det skulle være nødvendig.

Spiselige bær på junisøtmispel?
Vi har en stor, fin hekk med junisøtmispel som hver høst får masse nydelige, blåsorte bær. Er det trygt å spise bærene, og smaker det i så fall godt å sylte og safte dem?

Svar: Jeg har ikke selv laget mat av bær fra junisøtmispel (Aronia), men her har du en oppskrift som jeg fant på en matblogg. Det høres i alle fall godt ut! Lykke til!

Svart bærmos:
3,3 kg mos av søtmispel og arionia
4,2 kg mos av eple
8 dl vann
1875 gram sukker
4 poser certo syltepulver
snaue 2 ml c-vitamin (ascorbinsyre fra apotek)

Omregnet til pr. 2 kg bær:
2 kg. bær/eplemos
2 dl vann
500 gram sukker
1 pose certo syltepulver
1/2 ml c-vitamin (ascorbinsyre fra apotek)

Ønsker hekk, men ikke tuja
Jeg har behov for å lage en hekklignende beplantning mot nabotomten, men vil ikke ha tuja. Gjerne eviggrønn, men ikke nødvendig hvis den er ganske tett også om vinteren. Må raskt bli rundt 1 meter høy, og helst nærmere 2 meter etterhvert. Tomten er i Oslo, med gode solforhold. Noen gode ideer?

Svar: Et alternativ til tuja er granhekk. Den er flott, med dyp grønn farge, men den krever jo jevnlig klipping og stell. De vokser ikke fort, så du må satse på å kjøpe relativt store planter fra starten av. For bladfellende hekk, kan jeg f.eks. foreslå Blodhassel (Corylus maxima).

Denne har mørk røde blad fra vår til høst. Vokser hurtig, men krever også at du klipper den hvis du vil ha den i hekk. Et annet alternativ er Kornell (Cornus) som finnes i forskjellige utgaver. Ta eventuelt en tur på plantesenteret og se hvilken du synes er finest.

Les egen artikkel med spørsmål og svar om tuja her.