Få eksperthjelp til tuja

Hage.no's ekspert Marit Næss har gjennom vår spørrespalte svart på hundrevis av spørsmål fra leserne. Vi bringer her utdrag fra et populært tema: Tuja.

Marit Næss har i flere år svart gratis på spørsmål fra leserne i hage.no's populære spalte.

I forbindelse med hagemessen på Lillestrøm i april, laget hage.no et messemagasin med en samling populære temaer fra denne spalten, blant annet tuja, hekk, beskjæring, nyttehagen og utfordringer i hagen.

I dagene fremover vil vi publisere spørsmål og svar fra disse.

Neste tema: Hekk.

Har du hagespørsmål? Send inn til: firmapost@bygg.no

Du kan også søke etter andre temaer, f eks plen, stauder, roser etc.

Hvordan vanne tuja?
Jeg har fem tujaer i en betong blomsterkasse. Gjennom sommeren har jeg vannet de hver ettermiddag, men ikke hvis det har regnet mye den dagen. Det ser foreløpig ut som om det går bra, men hvor mye vann skal de egentlig ha? Og må de ha vann hver dag?

- Regner med at de ikke skal vannes lenger etter at frosten har kommet?
- Det ser ut som om de kan trenge litt mer jord, men er det best å legge i nå eller til våren?
- Skal de klippes ned (toppen) før det blir kaldere?
- De er litt gule i greinene noen steder, kan man gjøre noe med det? Hvorfor har de blitt sånn?

Svar: Tuja som står i betongkasser må få vann tilført utenfra, siden røttene ikke kan hente vann fra bakken. Du har gjort helt riktig og gitt de litt vann hver dag. Når det nærmer seg frostnetter skal du vanne mindre - trappe ned til kanskje to dager i uken for så å kutte helt. Vannmengde kan variere fra tre til tre, men det ser jo ut til at ditt tre trives med den mengden du har gitt dem, så jeg foreslår at du fortsetter etter samme oppskrift, men sjeldnere.

Hvis det er skrint med jord, ville jeg fylt på nå, slik at røttene får en god dyne for vinteren. Når våren kommer gir du litt mer jord, de tåler å stå i godt fyll med jord, og i tillegg godt med næring.

Hvis du klipper toppen på tujaen, vil den respondere med å vokse mer i bredden. Evt. klipping bør vente til våren.

Gule grener kan ofte være tegn på for lite næring, men siden vi nå er i oppløpet til en vinter og trærne ikke skal vokse da, ville jeg ventet med næringstilførsel til våren.

Tuja smaragd eller brabant?
Vi bor på Skarnes, som er i sone 5. Vi vil plante en tujahekk som skal bli ca. 1,5 meter høy. Det er sandholdig god drenerende jord, men området er helt flatt. Denne skal etterhvert formes som en firkantet, rettsidet hekk. Spørsmålet er da: brabant eller smaragd? Jeg ser forskjellene, men synes å se at smaragd er vanskeligere (tar lenger tid) å utforme som er rettsidet hekk.

Hva bør planteavstanden være? Jeg tenker å kjøpe planter som er ca. 120-140cm høye.

Svar: Du skal definitivt bruke brabant, som egner veldig bra til klipt hekk. Dog har brabanten en herdighetssone 4, så dere skal i alle fall da passe ekstra godt på de første årene. Sørg for godt med vanning og stell, så tilpasser de seg nok. Ved kjøp av tuja på klump, beregner du tre planter pr. meter.

Tåler tuja salt?
Vi lurer på å ha tuja som hekk ut mot gata, men nå har jeg hørt at de ikke tåler salt (det blir jo saltet på vinterstid) og blir brune av det. Er dette tilfelle? Hvilke andre alternativer har vi?

Svar: I utgangspunktet er det ingen planter som liker salt (det er derfor man skal unngå å bruke salt i snegle-krigen). Salt medfører at vannet blir mindre tilgjengelig for plantene. Saltene kan også gi en giftig virkning og skape en ubalanse i plantene og de får brune blader.

Allikevel er det enkelte planter som kan klare utfordringene bedre enn andre. Her er noen eksempler. Du må selv sjekke forslagene i forhold til herdigheten samt lysforhold og jordsmonnet der du bor: Hybridbarlind - Taxus x media (vintergrønn) Rynkerose - Rosa Rugosa Buskfuru - Pinus mugo (vintergrønn) Serbergran - Picea omorika (vintergrønn) Einer - Juniperus communis (vintergrønn).

Et alternativ til å satse på levende planter, kan være å sette opp en levegg og beplante denne på innsiden med enten grupper av tuja i kombinasjon med andre hyggelige klatreplanter.

Bevaring av tuja
Vi skal overta noen tujatrær, men vi har ikke anledning til å sette disse ned før om ca 3-4 uker. Trærne er ca 1-1,5 m høye. Hvordan bevarer man disse best i de ukene de ikke står i jorda?

Svar: Det viktigste er at de ikke tørker ut, så sørg for å "jordslå" de. Dette gjøres ved å legge de ned i en midlertidig grøft (evt. la de stå oppreist hvis mulig) og legge et godt jordlag over - som dekker røttene godt. Sørg også for tilgang av vann! Husk også at de bør stå relativt skyggefullt og i lé.