Maxbo åpnet nytt hagesenter

Alt til hagen under ett tak, var mottoet da Maxbo åpnet sitt splitter nye hagesenter på Hvam utenfor Lillestrøm torsdag 31. mars. (Bildekarusell)

Hagesenteret er integrert i det nybygde byggvarehuset, som totalt er på 20.000 kvadratmeter. Hagesenterdelen utgjør 2000 kvadratmeter og er det første som møter kundene når de kommer inn i byggvarehuset.

– Hos oss skal kunden kunne kjøpe alt fra én blomsterpotte til komplett hage, sier salgsdirektør Vidar Thorsvik i Maxbo Stormarked. Grunntanken er å tilby alt som har med hage og utemiljø å gjøre, under ett tak.

– I tillegg kan folk få fraktet varene hjem etter handleturen og leie verktøy hvis de vil gjøre gjøre jobben selv, sier Thorsvik.

Han gir en liten smakebit på noe av vareutvalget: Hageredskap, gressklippere, utemøbler, blomsterpotter, tekstiler og puter, terrassebord, belegningsstein, maling og belysning.

Thorsvik er svært fornøyd med beliggenheten like ved E6 og karakteriserer tomten ubeskjedent som ”Norges råeste” når det gjelder denne form for handel.

Samarbeider med Plantasjen
I sesongen utvides arealet med tusen kvadratmeter utendørs, hvor det selges blomster og planter, jord, småtrær og busker. Dette skjer altså rett over veien for Plantasjen, som har hatt tilhold på naboeiendommen i over 20 år.

-Vi samarbeider godt med vår nabo, både når det gjelder åpningstider og parkeringsplasser. Vi tror at Maxbo og Plantasjen vil dra gjensidig nytte av hverandre, selv om konkurransen blir hard, sier Thorsvik. I likhet med Plantasjen har det nye hagesenteret søndagsåpent.

Bruker mye penger på hus og hage
Maxbo har i flere år satset på hagemarkedet også i sine andre byggvarehus, men det er første gang de bygger opp et hagesenter helt fra bunnen av.

– Hage og utemiljø er et viktig marked for oss, og det kommer til å øke i tiden fremover, sier Thorsvik. Han regner med at det nye hagesenteret på Hvam vil omsette for 30 millioner i år.

Markedsdirektør Tina Karp i Løvenskiold Handel, som eier Maxbo er enig:
- Nordmenn bruker generelt mye penger på hus og hage, og er opptatt av å fornye både boligen og uterommet. De er flinke til vedlikehold, men mange vil også bytte ut utemøbler, planter og kjøpe nytt hagetilbehør med jevne mellomrom, sier hun.

Både Karp og Thorsvik mener at klimaet i Norge er med på å forklare nordmenns betydelige pengebruk på hus og hage.

– Vi bruker mer penger på å bo i dette landet enn lenger sør i Europa. Når våren og sommeren er i anmarsj, vil folk være ute og kose seg. Dette gjenspeiler seg i nordmenns vilje til å bruke penger også på uterommet, og ikke bare på vanlig oppussing.

Ansatte med grønne fingre
Kundene skal få kyndig hjelp og rådgivning når de skal hage-handle, og Maxbo har blant annet rekruttert folk via gartnerskoler. – Vi satser på fagekspertise og har ansatt tre gartnere, en landskapsingeniør og tre dekoratører, sier Thorsvik og bekrefter at det har vært stor pågang på disse jobbene.

Gratis hagekurs
Av andre ting som skal trekke kunder, er et eget kurssenter hvor folk kan delta på gratis hagekurs med forskjellige temaer, f eks hvordan man planlegger en hage. Det er også meningen at lokale hagelag, foreninger og andre organisasjoner kan låne disse lokalene til å holde årsmøter, kurs og lignende for sine medlemmer.

–Vi satser på et nært samarbeid med lokalmiljøet og håper at dette tilbudet blir godt mottatt, avslutter Thorsvik.