Busker og trær

Hei! Jeg ønsker å lage et bed bestående av ulike typer rhododendron, tuja, barlind etc, men lurer på om jordybden er for grunn. Opprinnelig vokste det bare lyng og brake her, så grunnlaget er nok ikke det beste. Jeg har fylt på en del jord, slik at det nå er ca en spadedybde. Er dette tilstrekkelig? Hva bør jeg gjøre for å forbedre jordkvaliteten?

Med vennlig hilsen Vibeke

Hei Vibeke,
Rhododendron trives best i lett, suldrete moldjord og lett sure forhold (type slik du beskriver det der lyng og brake har stått tidligere). Røttene ligger like under jordoverflaten, så du trenger ingen spesiell dybde for dem. Rhododendron liker å stå i halvskygge - lett sol.

Tuja trives best i lett, godt drenert, kalkholdig jord, altså det motsatte av rhododendronen, så da må du enten kjøpe store plantekar, skjære ut bunnen, grave disse ned og fylle på riktig type jord innen du planter den aktuelle planten i. Den trives best i lyse/solrike omgivelser.

Barlind trives i litt tyngre jord, omtrent “midt på treet” med tanke på surhetsgrad, og kan stå både i skygge og i sol. Her finnes det mange typer å velge imellom. Noen har bær som ikke bør spises mens andre ikke produserer bær.

Når det gjelder dybden så kommer det litt an på hvilke forhold det er under. Er det fjell, vil røttene til rhododendronen lett fryse om vinteren og det blir for grunnt for tuja/barlind. Hvis det er alminnelig jordforhold, vil det være “liv laga” for rhododendronen, men både tuja og barlind bør minst ha 60 cm for å ha noen fremtid. Håper dette hjalp deg litt på vei til å planlegge bedet riktig.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss