Mindre vedlikehold, mer fri

Tradisjonsrike Talgø på Nordmøre lanserer i år en helt ny serie hage- og terrasseprodukter under merkenavnet OutLiving. Kolleksjonen består av møbler, stein, heller, terrassebord og levegger. Alle produktene krever lite vedlikehold.

- Vi bygger på vår mangeårige tradisjon med materialer som er trykkimpregnert og kokt i pigmentert olje. Med våre terrassebord slipper man årlig vedlikehold og tilhørende oljesøl, sier salgssjef Bjørn H. Hauglann i Talgø, og fortsetter:

- I stedet for å stå på kne med malekosten, kan du bruke terrassen til det den skal brukes til - nemlig å sitte solvendt med gode venner og noe kaldt i glasset.

Talgø har videreutviklet det tradisjonsrike kledningsproduktet MøreRoyal til også å gjelde terrasse, treheller, levegger og en hagemøbelserie.

Trevirket trekker minimalt med vann, råtner ikke og er formstabilt. Det er ferdigbehandlet og har derfor bare behov for kosmetisk vedlikehold, opplyser Hauglann.

Økende råtefare
Det er ikke til å komme fra at det norske klima ikke bare er sol og sommer. Derfor skal vi kunne nyte godværsdagene når de kommer. Samtidig må vi sørge for å ha hus og bygg som tåler det framtida byr på av et varmere og våtere vestlandsklima som brer om seg, ifølge klimaforskere.

Et slikt klima gir større fare for råteskader på hus. I dag er rundt 2,5 millioner hus og bygg utsatt for moderat råtefare, men om ikke altfor lenge kan like mange være utsatt for høy råtefare.

Regn er nemlig noe av det det verste hus vet, og om noen tiår er Oslo-husene like utsatt for regn, fukt og råte som husene i Bergen er i dag. Det viser en undersøkelse gjort av Byggforsk og Meteorologisk institutt.

Bjørn H. Hauglann tror også forbrukerne kommer til å gjøre valg på mer råtebestandige materialer, som gjør at husene tåler det våtere klimaet. Alternativet er mer vedlikehold.