Hyller skogen på verdens skogdag

21. mars er verdens skogdag. – En fin anledning til å markere hvor stor og bred betydning skogen har, synes landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Skog fyller mange roller og er med å dekke mange behov. Brekk trekker spesielt fram kombinasjonen av å være et viktig økosystem og samtidig vesentlig for verdiskaping og økonomisk aktivitet.

- Norge har markert seg som en drivkraft i arbeidet for å redusere avskoging i utviklingsland. Dette er et av de mest kostnadseffektive tiltak for å redusere utslipp av klimagasser. Produksjon av tømmer og trevirke blir stadig viktigere. Tre er klima- og miljøvennlig både som bygningsmateriale og brensel. Og jo mer vi greier å produsere av dette på lang sikt, jo bedre er dette for jordas klima, sier Brekk.

I tillegg til å produsere trevirke og binde CO2, er skog økosystem for et stort antall arter. Også skogens rolle for å sikre befolkningen tilgang til reint drikkevann er vesentlig mange steder.

- Mer enn 1,6 milliard mennesker er direkte avhengige av det skogen gir dem av mat og andre produkter for å overleve en tøff hverdag. Om lag halvparten av verdens befolkning får rent vann som skogen i nærområdet har renset og lagret. Alt dette hører med blant de viktige egenskaper for skogen som skogministere fra hele Europa skal diskutere på den europeiske ministerkonferansen, Forest Europe, i Oslo i juni, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.