Gammel klassiker i ny drakt

Klassikeren engelsk pelargonium produseres nå i en ny og moderne utgave der blomstringen er rikere, og fargene friskere.

Engelsk pelargoniumer et sikkert vårtegn i blomsterbutikkene. De engelske pelargoniene, eller stuepelargoniene som de også kalles, hører virkelig til de gamle, klassiske stueplantene våre. Men også de har gjennomgått en forandring.

De produseres nå i en ny og moderne utgave der blomstringen er rikere, og fargene friskere, forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

En hit på 1800-tallet
Navnet pelargonium stammer fra det greske ordet pelargos som betyr stork og det er frøkapselen som kan ligne litt på storkenebb. Selv om den første pelargoniaen kom til Europa rundt 1500-tallet, så var det rundt 1800-tallet som var glansperioden. I denne perioden var det masseproduksjon av pelargonier, som gjorde at den fikk stor spredning. Utover 1900-tallet ble det utviklet mange ny sorter, men mange av dem gikk tapt under verdenskrigene, fordi veksthusene ble brukt til å produsere mat i disse periodene.

 Ny og moderne
Stuepelargonium hører til de gamle klassiske potteplantene våre, men fremstår nå i ny moderne utgave. Stuepelargonium har fått nye, friskere blomsterfarger og selve blomstringen har blitt rikere.

Det er viktig å prøve å følge blomstertrendene, for de skifter faktisk raskere enn man aner. Men heldigvis er norske gartnere flinke til å utvikle nye sorter, og følge med på hva markedet vil ha.

 Tips for stuepelargonia
Plasseres lyst, men ikke dirkete sollys. Trenger mye vann, men skal tørke opp mellom hver vanning. Hvis stuepelargonia tørker ut, vil knuppene falle av og bladkantene brune og tørre. Planten bør gjødsles i vekstperioden (mars- september) hver 14. dag med vanlig gjødsel for potteplanter.

Trives ute om sommeren
Om du vil at stuepelargonia skal sette nye knopper etter blomstring, så kan du bare sette potten litt kjøligere en liten periode. Det vil si utendørs over sommeren, rett etter at faren for nattefrost er over. Det nordiske klimaet er perfekt for dette, med lange lyse sommernetter, forholdsvis varme dager, og litt lave nattetemperaturer. Det eneste man trenger å gjøre er å knipe bort visne blomster, i tillegg til å vanne og gjødsle litt. Den trenger en del vann, men må få tørke opp litt mellom vanningene.