Fortsatt akevittstrid med Sverige

Næringsminister Trond Giske (Ap) får kritikk for at han gjør for lite i spritstriden med Sverige.

Den norske spritprodusenten Arcus mener at det svenske Systembolaget bryter EØS-avtalen ved ikke å ta den norske akevitten Gammel Oppland inn i sine hyller. Det er ganske enkelt handelsdiskriminering, og ikke tillatt i det åpne europeiske markedet, fremholder Arcus.

Svenskene mener på sin side at salget ved de grensenære systembolagene er så skjevt at det må holdes utenfor når markedsadgang for produkter skal beregnes i 400 butikker. Resultater er at blant annet Gammel Oppland kun selges i to svenske butikker. Arcus har anslått at et normalt salg skulle ha vært i rundt 40 butikker.

Peter Gitmark (H) i Stortingets utenriks- og konstitusjonskomité sier til Aftenposten at Arcus trenger mer støtte enn det norske myndigheter har stablet på beina til nå:

– Systembolaget diskriminerer nå bevisst norske polvarer direkte i strid med EØS-avtalen. Dette fikk næringsminister Trond Giske masse spalteplass på da han tidligere sa han skulle ta opp dette med svenskene. Men ingenting er kommet ut av det. Partene har bare fått beskjed om at de må ordne opp selv. Giske ser ut til å ha gitt opp, sier Gitmark.

Slik kan det ikke være, legger han til:

– Det er norske myndigheters oppgave å sørge for at internasjonale avtaler blir etterlevd. Det kan ikke være opp til enkeltbedrifter å få land til å følge opp slike avtaler. Myndighetene må ta på seg det ansvaret, sier Skarpnes.

Statssekretær Rikke Lind i Næringsdepartementet sier til avisen at det ikke er naturlig for Norge å ta saken opp for EU-domstolen.

– Bedrifter gjør dette selv, sier hun, og legger til at departementet er åpne for å ta saken opp igjen på politisk nivå.