Norsk institutt for skog og landskap flytter til Tromsø

Økt fokus på nordnorske utfordringer knyttet til næringsutvikling, ressursforvaltning og miljø står i fokus når Norsk institutt for skog og landskaps regionkontor flytter til Tromsø.

Som et ledd i økt satsing i Nord-Norge flytter Norsk institutt for skog og landskap (Skog og landskap) regionkontoret fra Bardufoss til Tromsø. Fra 1. april vil instituttet være samlokalisert med Bioforsk Nord på Holt. Økt satsing i nord betyr at instituttet skal øke omfanget av arealressurskartlegging, legge mer forskning til Nord-Norge og ha større fokus på nordnorske utfordringer knyttet til næringsutvikling, ressursforvaltning og miljø.

Sterkere kunnskapsmiljø
Ved å bli en aktør i det sterke kunnskapsmiljøet i Tromsø, vil instituttet, sammen med Bioforsk, bidra til å følge opp Regjeringens satsing på sterkere kunnskapsmiljøer i og for Nord-Norge.

Skog og landskap vil ha fokus på hele Nord-Norge og de utfordringene som vil prege landsdelen i framtida. Nettverksbygging og tett samarbeid med det øvrige FoU-miljøet, forvaltning og næringsliv vil være sentralt i satsingen.

Instituttet ser spesielt tre drivkrefter som sannsynliggjør behov for økt satsing i nord: Strukturendringer i landbruket, fokus på nordområdene og økt interesse for arealbruk/arealdisponering, samt klimaendringenes betydning for nordnorsk landbruk.

Fokus på arealressurser
Kartlegging av arealressurser er Skog og landskaps kjerneaktivitet i Nord-Norge. Dette innebærer bl.a. kartlegging av vegetasjon og beiteressurser i utmark, skogressurser, markslag, og jordsmonn på jordbruksreal. Regionkontoret driver også rådgiving og informasjonsarbeid innenfor disse fagområdene.

Instituttet skal i framtida legge økt vekt på å kombinere arealressurskartlegging og arealforskning. Det skal utvikles forskningsaktivitet knytta til arealressurser og arealbruk, noe som i dag - og i enda større grad i framtida - vil være et sentralt tema i nordområdene. Instituttets øvrige forskningsområder skal også fokusere mer på nordområdenes utfordringer.

Nye stillinger blir utlyst innenfor forskning og arealressurskartlegging. Skog og landskaps regionkontor i nord har siden slutten av 60-tallet vært lokalisert på Bardufoss i Målselv kommune. Det vil derfor også bli lagt vekt på å opprettholde god kontakt og samarbeid med Midt-Tromsregionen også i fortsettelsen.

Om Skog og landskap
Instituttet forsker og framskaffer informasjon om skog, jord, utmark og landskap. Skog og landskap (Norsk institutt for skog og landskap) er et nasjonalt institutt for kunnskap om arealressurser. Instituttet formidler kunnskap til myndigheter, næringsliv og allmennhet for å sikre bærekraftig forvaltning og verdiskapning knyttet til arealressursene.

Skog og landskap er organisert under Landbruks- og matdepartementet, og har ca 220 ansatte. Instituttet har hovedkontor på Ås i Akershus, og regionkontorer i Nord-Norge, Midt-Norge og Vest-Norge. Et nasjonalt fagbibliotek, åpent for allmennheten, er lokalisert ved hovedkontoret.

Skog og landskap ble etablert i 2006 etter sammenslåing av Skogforsk og Norsk institutt for jord- og skogkartlegging. Samtidig ble Norsk genressurssenter opprettet som en avdeling ved instituttet.