Fell treet med batteridrevet motorsag

Nå er det kommet et alternativ til bensindrevne og elektriske motorsager med ledning. Den nye motorsagen AKE 30 LI fra Bosch er verdens første motorsag med et kraftig 36 volts Lithiumbatteri.

Inntil nå har motorsager stort sett blitt drevet på strøm eller bensin, og batteridrevne sager har ikke hatt batteri på mer enn 18 volt. Våren 2011 lanserer Bosch verdens første trådløse motorsag med et 36 volts batteri. Det kraftige batteriet gjør AKE 30 LI dobbelt så sterk som tidligere batteridrevne motorsager, og det gir maskinen kraft til de tyngste hagejobbene.

Dermed kan det bli slutt på forurensende bensin og lange ledninger som setter seg fast i busker, kvister og blader. Den kan passe til justering av hekken og skal enkelt ta seg av trestammer og greiner. Den nye motorsagen støyer også mindre enn bensindrevne motorsager, og energiforbruket er bare en tiendedel av hva en tilsvarende bensindrevet motorsag bruker.

På én opplading klarer den å sage 100 furustokker før batteriet må lades. Lithiumbatteriet gir en skjærehastighet på åtte meter per sekund. Batteriet er fulladet etter 90 minutter, men allerede etter 45 minutter er batteriet oppe på 80 prosent.

Motorsager som blir håndtert uforsvarlig kan medføre skade. Sikkerhet og vedlikehold er derfor viktig. AKE 30 LI har en kick-back brems som stopper motoren umiddelbart dersom du skulle være uheldig å miste den. Kjedet smøres automatisk og skifting, samt stramming av kjedet skal også være enkelt.

Motorsagen bruker samme batteri og lader som Bosch sin plenklipper Rotak LI og hekkeklipperen AHS 54-20.