Sårbare strandbiller truet av oljen

Flere rødlistede arter strandbiller og andre småkryp i fjæra trues av oljeutslippet fra konteinerskipet Godafoss som grunnstøtte utenfor Hvaler torsdag.

Steder som Hvaler, Sandø, Bolærne og Jomfruland er klassiske for sjeldne dyr og planter, ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Her bor for eksempel den kritisk truede strandflatbukedderkoppen, som kun er kjent fra Tjøme i hele det nordvestlige hjørnet av Europa. Strandkjempesnutebillen er også sterkt truet. I nyere tid er den kun kjent fra Mellom-Bolærne i Vestfold og Ørekroken på Hvaler i Østfold her i landet.

– Utslippet er svært alvorlig for en rekke arter av invertebrater (virvelløse dyr) som lever i strandsonen i området. Mange fins bare i dette området av Norge, og flere av dem er også unike i nordeuropeisk sammenheng, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved NINA.

Han mener oljen er i ferd med å ramme flere av disse stedene, og mange arter står i fare for å forsvinne. Det viktigste nå er å hindre oljen i å nå land ved hjelp av lenser, mener Ødegaard.

– Når oljen først har nådd land, har sannsynligvis skaden skjedd, og det er uklart hvilken metode som da er best for å fjerne oljesølet, sier han.