Blomsterkick i februar

Lei av snø og kulde? La deg inspirere av vann, glass og blomster.

Vann, glass og blomster er alle produkter av naturen. To av disse produktene er transparente – et er flytende og et er fast.

Før sto blomstene for den dekorative delen alene, men nå er det blitt annerledes. Det finnes ulike typer, former og farger av glass, og noen ganger tilsettes vannet i vasen farge for å gi blomsterdekorasjonen et spesielt uttrykk.

- Ved å bruke blomster og glass sammen, kan vi skape en dekorasjon eller bukett som vil passe ethvert interiør og enhver personlighet, forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Bruk av glass - en kunst fra oldtiden
Glass som et bruksmateriale har alltid fasinert oss mennesker. Vi skal så langt tilbake som til oldtiden, ca 2000 år f. Kr, for å se de første tegnene på bruken av glass. Historien forteller at det var egypterne som først var ute med å lage vaser og dekorative gjenstander av glass.

Vaser ble laget ved å helle glødende glass over leire som bestod av keramisk stein. Så snart glasset hadde stivnet kunne leiren fjernes. Vasene ble deretter polert og dekorert med fargede glasstråder. Glassets transparenthet er den egenskapen som settes høyest når vi vurderer glassets evnet til å være en dekorativ gjenstand.

Glass tåler i tillegg lys og varme, er vanntett og kan bli formet til ulike fasonger og tykkelser.

Blomster og glass utfyller hverandre
Blomster og glass har faktisk mye til felles. De har begge blitt beundret av mennesker gjennom tusener av år og de er begge et produkt av naturen. I dag kan vi få vaser i alle mulige fasonger og tykkelser og som kan passe til enhver snittblomst. Ved å bruke blomster og glass sammen, kan vi skape en dekorasjon eller bukett som vil passe et hvert interiør og enhver personlighet

Tips til snittblomster i vase
• Generelt bør man kjøpe snittblomster når knuppene har begynt å åpne seg og viser farge.

• Ta blomstene ut av papiret, men behold plasten på mens du snitter nye snitt i den nederste delen av stilken. Finn en helt ren vase og la blomstene stå og trekke friskt vann i ca 30 minutter. Da får blomstene spensten tilbake og plasten kan fjernes.

• Tilsett vannet holdbarhetsmiddel. Da behøver man ikke å skifte vann, men bare etterfylle med friskt vann.

• Fjern bladene nederst på stilkene, blader i vasevannet fører til flere bakterier i vannet og redusert holdbarhet.

• La blomstene stå lyst, men ikke i direkte sol, trekk eller sterk varme.

• Sett ikke blomster og frukt sammen. En del frukter utvikler en gass (etylen) som fremskynder aldringsprosessen hos blomstene.

• Sett blomstene kjølig hver natt, da varer de lenger.