Plen

Jeg skal så ny plen i vår lille hage. Når kan man gjøre det? Ønsker å gjøre der så tidlig som mulig for å få brukt plenen litt før sommeren er over. Plenen er på ca. 115kvadratmeter, hvor mye jord/ hvor tygt jorlag trenger mann?

Mvh.
Emil

Hei Emil

Du bør legge en del tid/arbeid i forarbeidet for anlegging av plenen. Det vil du få tifold igjen for senere. Aller først skal du sørge for at det grunnlaget du har idag bør være godt drenerende, er det ikke det - vil du lett få "Isbrand" hver vår = bruke store flekker med dødt gress om våren. Sørg for å frese opp hardpakket jord og bland gjerne inn grus eller leca hvis du har.

Når du har gjort dette, kan du tilføre et ca. 20 cm. jordlag gjerne ispedd kompost og litt sand. Innen du sår eller ruller ut plen skal jordmassene være godt "stampet" eller valset, slik at du unngår groper i plenen på et senere tidspunkt. Tror de fleste Plantasjen-sentrene leier ut valser til å fylle vann i.

Husk at det finnes mange typer gressfrø, vurder nøye slik at du får den typen som passer best for deres type bruk/lysforhold.

Etter at du har sådd, skal du huske å holde jorden jevnt fuktig de første 14 dagene. Dette fordi frøene skal få god kontakt med jorden og utvikle gode røtter. Gressfrø spirer normalt ved ca. +10 grader. Ikke så for tidlig, da det kan medføre at frøene råtner pga for lav temperatur.

Jeg vil anbefale deg å la gresset få lov til å etablere seg skikkelig i våres/forsommeren og heller satse på bruk senere på sommeren. Det er ikke morsomt hvis du får en flekkete gressplen som vokser ujevnt med bukler og døde flekker, pga utålmodighet og for tidlig bruk. :)

Jeg ønsker deg lykke til med prosjektet!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss