Bevaringsplan for skogens truede "juletreglitter"

En rapport om den sterkt truede lavarten huldrestry er det foreløpig siste bidraget til en serie handlingsplaner som skal redde norsk naturmangfold.

Huldrestry, med det latinske navnet Usnea longissima, sammenlignes med girlandere og juletreglitter. Arten omtales som verdens lengste lav. I Nord-Amerika er det målt opptil ti meter lange eksemplarer. I Norge finnes huldrestry hovedsakelig i glisne og fuktige granskoger, der den med gulgrønn farge og opptil to-tre meters lengde henger fra kvister og greiner.

Huldrestry forekommer nå i Norge på cirka 500 kjente voksesteder, de fleste på Østlandet. Arten har gått sterkt tilbake de siste 50 årene. Den trues av flatehogst og luftforurensning og er i Norsk rødliste 2010 klassifisert som sterkt truet.

Verneområder

Et forslag til handlingsplan for bevaring av huldrestry er nylig sendt til Direktoratet for naturforvaltning (DN) fra Fylkesmannen i Hedmark, som i fjor fikk denne oppgaven, og som ga oppdraget videre til Biofokus.

Rapporten fra Biofokus inneholder flere forslag for å sikre huldrestry langsiktig overlevelse i Norge. Undersøkelser og klassifisering av kjente voksesteder anbefales for å vurdere hvilke områder som skal prioriteres for vern eller andre tiltak. Blant de foreslåtte tiltakene er vern etter naturmangfoldsloven av noen større sammenhengende skogområder med rike forekomster av huldrestry. Informasjon til skognæringen og grunneiere er et annet tiltak.

I rapporten blir det også tatt til orde for å vurdere om det er ønskelig med «transplantasjon av huldrestry til egnede lokaliteter».

Spredte forekomster

Utenom Østlandet finnes huldrestry ifølge Artsdatabanken i noen spredte forekomster i Trøndelag og nord til Korgen i Hemnes kommune i Nordland. På Vestlandet er arten bare kjent fra to voksesteder i Flora kommune i Sogn og Fjordane.

Huldrestry antas å være utryddet i Finland, men i Europa forekommer arten fortsatt i Sverige, i russisk Karelen, og meget sjelden i Alpene og Spania.

Seniorrådgiver Jørund T. Braa i DN sier til NTB at rapporten fra Biofokus er et godt grunnlag for direktoratets videre arbeid med å lage en handlingsplan for huldrestry. Dette er én av cirka 70 handlingsplaner som er under arbeid for å bevare truede arter og naturtyper. Hittil er cirka 15 slike handlingsplaner publisert.

Utgangspunktet for alle disse handlingsplanene er de målene som i 2002 ble fastsatt i Konvensjonen om biologisk mangfold, det vil si å redusere eller helst stanse tapet av biologisk mangfold.