Ikke nok å lagre frosne frø på Svalbard

I dag sendes 0,1 prosent av verdien av norsk omsetning av såfrø i 2010 til et internasjonalt fond som skal bidra til at det kan utvikles nye jordbruksplanter som er tilpasset klimaendringene.

Det norske bidraget er ½ millioner kroner. – Dette vil bidra til at mangfoldet av lokale matplanter, så vel som deres ville slektninger, blir forvaltet og videreutviklet. Det er nødvendig for at bønder i utviklingsland i framtida kan dyrke klimatilpasset såfrø, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Nye jordbruksplanter
Mange utviklingsland vil i de neste 50 år oppleve temperaturøkninger på 2-4 C. Dette vil ramme matproduksjonen i store deler av Afrika og Asia. - Det vil ikke være tilstrekkelig, som mange tror, å opprettholde produksjonen ved å hente planter fra andre breddegrader. For å møte det økte behovet for mat i framtiden, må det utvikles nye jordbruksplanter som er tilpasset nye klimatiske forhold, sier Brekk, som har gått i bresjen for å få på plass dette fondet.

Den internasjonale plantetraktaten
Den internasjonale plantetraktaten (International Treaty on Plant Genetic Resorces) ble etablert i 2004. den har eget styre og sekretariat i Roma.

Traktaten har et fond som skal finansiere prosjekter som skal sikre verdens frømateriale og utvikle nytt som kan være mer motstandsdyktig mot klimaendringer (Fond for utbyttedeling). Totalt er målet å få inn 116 millioner dollar. 400 prosjekter verden over står i kø for å bli finansiert fra dette fondet.

Ville slektninger
Ris, mais, hvete og potet stammer fra ville planter som har sin opprinnelse i områder av verden som er rike på biologisk mangfold. I disse opprinnelsesområdene finner man fremdeles de ville slektningene til matplantene. Forskere og bønder er avhengig av nye forbedrede gener som koder for ønskede egenskaper. Det største genetiske mangfoldet finnes i matplantenes opprinnelsesområder og blant mangfoldet av planter som forvaltes av lokale bønder i utviklingslandene.

Bistå bønder i utviklingsland
Norge som er ansvarlig for Svalbard globale frøhvelv var det første landet som annonserte at vi vil bistå bønder i utviklingsland til å ta vare på mangfoldet av matplanter og disses ville slektninger. Forskningsrapporter viser at det ikke er tilstrekkelig å bevare frosne frø i permafrosten på Svalbard. Det er også er nødvendig å bevare det genetiske mangfoldet i naturen og gjennom tradisjonelt jordbruk for å sikre at økosystembaserte tilpasningsprosesser ivaretas.

Møte i mars
I mars deltar landbruks- og matminister Lars Peder Brekk på et møte i den internasjonale plantetraktaten. Møtet er på Bali, Indonesia. Dette møtet vil være det mest sentrale møtet om plantegenetiske ressurser og dermed klimaendringer og matsikkerhet i 2011.