Blomsterinspirasjon i januar

Å komme inn i en blomsterbutikk i januar er som å komme inn i en varm og vennlig fargeeksplosjon. Primula er et skikkelig vårtegn, et symbol på lysere tider.

Selv om dagene fortsatt er korte og snøen dekker hagen, er det nå tid for å fylle huset med glade farger, forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh, ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Først ut
Primula kommer av ordet "primus" som betyr først. Navnet kler planten godt, da primula er en tidligblomstrende plante og kanskje for mange den første potteplanten de kjøper i det nye året. Primula er en av få planter som kommer i alle farger; hvit, gul, rosa, rød, fersken, blå, lilla, og nyanser av disse. Primula gjør seg også best sammen i grupper, gjerne flere farger sammen. Pynt med noen gress-strå, bast eller små greiner, gjerne selje med gåsunger på. Hvis potten eller fatet har sterk farge eller dekoreringer, bør det ikke brukes for mye pynt.

Norskproduserte Primula
Interessen for primula er stor i Nord-Europa og det meste som finnes av Primula i det norske markedet er produsert i Norge. Med en produksjon på 1.6 millioner Primula i løpet av de første vintermånedene er Primula vår 5. største norskproduserte blomstrende potteplante.

Primula også i naturen
Primulaslekten inneholder over 500 arter, og det finnes ville arter av Primula både i Europa, Asia og Nord-Amerika. Det latinske navnet på stueprimulaen er Primula vulgaris. Vulgaris betyr vanlig, og henspiller nettopp på at det finnes vill primula også i Norge. Blomstene dufter mildt og godt, særlig de gule. Primulaen kan settes ut i hagen om våren, men er en typisk ”bruk og kast” – plante. Sesongen for denne planten er kort, de er her bare for en liten stund, så nå er det bare å fylle stuen opp med Primula i vårlige farger.