Cape Town byen for blomsterelskere

Vi vil anbefale alle som er glad i blomster, busker og trær om å ta en tur til Cape Town i Sør-Afrika. Det er få andre områder i verden at man finner et så stort artsmangfold på et så lite område. Hele byen er full av nydelige blomster og planter. Besøker man i tillegg den store botaniske hagen Kirstenbosch får man minner for livet.

Cape Town eller Kappstaden som mange sier, har tre millioner innbyggere og er med dette den tredje største byen i landet. De store turistopplevelse er selvsagt Table Mountain og fangeøya Robben Island hvor bl a Nelson Mandela satt arrestert i årevis.

De første europerne kom til Cape Town i 1652, men det har bodd folk i området så langt tilbake som for 100 000 år siden. Hollenderne som var av de første som slo seg ned, kalte for øvrig de innfødte for Hottentotter. Europerne tok med seg sine vinstokker – og de kom til et land hvor vindruene trivdes og trives ualminnelig godt.

Populært turiststed
I dag er Cape Town blitt en viktig turistmaskin for Sør-Afrika. Det gode klimaet, og det at man har en utviklet infrastruktur og at det er forholdvis trygt ( i alle fall om man da ikke oppsøker de mest tvilsomme plassene)får mange til å føle seg hjemme. Veldig mange har kjøpt seg fritidseiendommer. Mange nordmenn er blant dem. På grunn av at den unike geografien kan man på en og samme dag flytte seg fra en kald Atlanterhavsstrand til en varm strand på den andre siden i f eks. False Bay. Man kan se på pingviner, på hvaler og på sel. I False Bay skal man passe seg for hvithaien.

Byen er også rik på arkitekthistorie. Cape Town har den største samlingen av Cape-nederlandsk bygningsstil i verden. Ellers er det å gå på vinsmaking fra gård til gård det store eventyret for mange.

Kirstenbosch
Kirstenbosch er med sine 360 mål den største av de åtte nasjonale botaniske hagene i Sør-Afrika. Den ligger under Table Mountain.

Biomet i Kappregionen er i følge Wikipedia ett av de minste i verden, men har også en av de største artsrikdommene. På 0,2 % av jordens overflate finner man 3,6 % av verdens plantearter.

En av de store erobrerne i Afrika – Cecil Rhodes kjøpte området i 1895 for å bevare det. Det ble etter hans død gitt som gave til staten. Den botaniske hagen ble grunnlagt i 1913.

Det spesielle er at Kirstenbosch har en rekke temahager. Her er kan man finne noe også for dem som er spesielt interessert.

Står for fall
Europerne plantet mye skog i Sør-Afrika. De nye makthaverne er ikke like glad for det, og mye av det som ble tilført av trær utenfra hugges nå ned. Selv de fantastisk flotte Jakarandatrærne står for fall. Trærne med sine flotte lå blomster drikker visstnok for mye vann. Nå skal man tilbakeføre naturen slik den en gang var.