Fra Arendal til egen vingård i Sør-Afrika

Ekteparet Sissel og Geir Tellefsen tok for åtte år siden det store spranget – fra Arendal på Sørlandet til Sør-Afrika og til drømmen om en egen vingård – Rosendal i Klaasvoogds West, Robertson. Geir jobbet i IT-bransjen – Sissel var fysioterapeut på sykehuset. Vi traff dem ved juletider 2010. Da var det sommer og pluss 30 grader i Cape Town, mens det var vinter og minus 20 grader i Norge.

 

De hadde da med seg ett-årige Emil da de flyttet til Afrika. Siden har de fått jenta Sanne på 6 år. Begge går på henholdsvis gutteskole og jenteskole i Cape Town.

De første årene bodde ekteparet på vingården som ligger ca. 170 km nord for Cape Town (to timers kjøretur gjennom et fantastisk flott landskap). Da skolealderen kom, valgte ekteparet å flytte til byen hvor vinvirksomheten i dag styres fra, men de er regelmessig innom gården.

Hvorfor egen vingård?

Mange drømmer nok om å skaffe seg en egen vingård, men å gjøre det er ikke alle forunt. Nå var det nok ikke helt tilfeldig at Tellefsen-familien valgte å realisere sine drømmer. Sissels foreldre og søster bor i Frankrike – og driver med vin. Men det å starte og drive vingård i Frankrike er imidlertid ingen enkel sak. Der er det mange lover og regler som skal føles. I Sør-Afrika er det lettere – skjønt der er det også utfordringer. Men muligheten er uansett større.

Vingård fra 1805

Helt siden hugenottene kom fra Frankrike til Sør-Afrika med sine vinstokker, er det bygget opp en betydelig vinkultur i landet. Jordsmonn og klima er som skapt for druer og vinproduksjon. Mange mener at landet har noen av de beste viner som tilbys i denne verden. Kineserne har for alvor funnet ut av det – og er i dag en betydelig importør av sør-afrikansk vin. For Sør-Afrika er vinproduksjon en meget viktig næring som sysselsetter veldig mange mennesker.

Tellefsen-familien fant sitt paradis i det litt bortgjemte Robertson-distriktet inne i landet fra Cape Town. Dette er et område som nå kommer for fullt når det gjelder vinproduksjon. Gården som ble kjøpt, ble anlagt allerede i 1805. Prisen var akseptabel – og ekteparet slo til. Siden har vingårder og eiendom ellers i Sør-Afrika steget tre ganger i pris. Ellers er det utrolig mange severdigheter rundt vingården i Robertson som det er all grunn til å se nærmere på. Vi har allerede lagt ut en egen sak på hage.no om en privat botanisk hage som har en av verdens største samlinger av kaktus. Denne ligger i nabolaget.

Det å se solen gå ned over åskammene. Det å se og høre alle fuglene og froskene i dammen. Det å kjenne den varme, svale brisen. Og det å smake på god vin foran bassenget eller på terrassen. Det er Afrika.

Et sted for velferd og kos

Det gamle huset ble modernisert – og i kjelleren startet man også opp med vinproduksjon fra egne vinstokker. Man startet med håndpresse og 20 tønner a 250 liter. Det var nok mer slit enn drøm.

Siden ble det bygget opp et eget gjestehus med ”luksus”-suitter og fine rom ellers. Det ble også anlagt eget spa og det ble bygget restaurant. Den gamle vinkjelleren ble bygget om til prøvesmaking. Der er det også en liten butikk. Ekteparet driver fortsatt selve stedet, men restauranten er leid ut. En meget engasjert og glad jente – Tina – bestyrer virksomheten på gjestegården i det daglige.

Rosendal – et anerkjent vinmerke

I dag kommer mesteparten av familiens inntekter fra vinselskapet Rosendalwinery. Man har ansatt to av de beste vinmakerne i landet – og det har gjort at Rosendal-vinen er blitt svært populær. Gode vinmakere vokser ikke på trær. Vinmakerne blir bedømt på samme måte som de beste fotballtrenerne. Og alle vinkjennere i Sør-Afrika vet hvem som er vinmakere på Rosendal.

Rosendal-vinen selges ikke gjennom butikk, men direkte. Og det er mange velstående og kresne kunder som foretrekker nettopp denne vinen. Nå ser man at i tillegg til de mange rike hvite menneskene i Sør-Afrika, så begynner en ny afrikansk middelklasse å vokse frem. Den dagen disse menneskene får de samme vinvaner snakker vi om et enormt nytt hjemmemarked.

Rosendalvinen blir produsert på basis av de beste vindruer fra ulike vingårder. Vinmakerne styrer hele produksjonen som skjer utenom selve anlegget i Robertson. Det å bli vinmaker betyr at man minst må ha fem års universitetsutdannelse.

Drømmen er at man en dag i tillegg skal ha en moderne produksjon på vingården i Robertson på basis av de druene man dyrker der. Da kan man sette Estate på flaskene (det betyr at vinen er produsert på samme vingård som druene er dyrket). Men skal man lykkes er det et ufravikelig krav til kvalitet – og det i alle ledd.

Ulike viner

Rosendal-vinen kommer i ulike typer og prisklasser. Man har satset på de gode vinene. I 2010 ble det produsert 22 000 kasser a 6 flasker vin av merket Rosendal. Det aller meste selges i Sør-Afrika, men det har også vært en viss eksport til England. I tillegg har man hatt noe salg til Norge og Skandinavia.

En dag kan kanskje Rosendal-vinen også bli en vinner her i landet. Så langt er ikke vinen å finne på Vinmonopolet, men det er flere som har utrygt interesse om å importere vin privat. Det er fullt mulig, men skal det være lønnsomt må man helst ta en container – eller i alle fall en pall i gangen.

Det selges mye sør-afrikansk vin på Vinmonopolet i dag, men den kan ikke måle seg med den vinen som kommer fra Rosendal.

Etter det vi har funnet ut er det tre ”norske vingårder” i Sør-Afrika i dag. Er det noen av våre lesere som vet om, flere, så send oss en melding.

Les mer om Rosendal og vinene på

www.Rosendalwinery.com