Hage.no har vært i en himmel full av kaktus

Er du spesielt interessert i kaktus bør du besøke den private botaniske hagen Soekershof som ligger i nærheten av byen Robertson i Sør-Afrika (se også billedkarusell under). 

Der har et nederlandsk ektepar det siste ti året bygget opp en fantastisk samling kaktus i alle størrelser og varianter fra hele verden. På mange måter er dette ekteparet med på å redde sjeldne kaktusplanter fra å forsvinne for alltid.

Redaktøren for hage.no besøkte ekteparet Herman van Bon og Yvonne de Wit like før jul i 2010. Herman har drevet mye med journalistikk i sitt liv (han har også skrevet for norske oljemagasiner), men så fant han sin verden i Sør-Afrika. Det er ikke tvil om at den enorme innsatsen som er lagt ned på gården er viktig.

2 583 ulike kaktussorter
Totalt er det samlet 2 583 ulike kaktuser på gården. Der finner man noen av de største av de største kaktuser som finnes i denne verden, og der kan man også finne de minste kaktusplanter. Kaktus kan vokse svært sakte, men så finnes den også i områder som preges av lite nedbør og lite næring. Det er vel den mest hardføre planten som finnes. Men når regnet plutselig kommer, kan noen kaktuser i løpet av noen dager fordoble seg i størrelse.

Mange stoffer
Kaktus inneholder mange ulike stoffer som kan brukes til en rekke formål. Mange kaktusplanter utnyttes kommersielt til produksjon av medisin og til kosmetikk. Andre kaktus har stoffer som brukes som rusmidler. Uvettig bruk kan være livsfarlig. Ja, det finnes også kaktus som er så giftig at kun en liten dråpe i et vannglass kan ta livet av et menneske. Denne kaktusen kommer fra Madagaskar. Går det noen timer før man melder dødsfallet og til at politi og lege kommer til, er det også umulig å fastslå dødsårsaken.

Mange kaktuser har ellers noen vidunderlige blomster i all verdens farger. Kaktus finnes også i en rekke ulike fasonger.

”Grønn katedral”
Soekershof er et 10 hektar stort område som ligger i Klaas Voogds West, 8 kilometer øst for Robertson i Western Cape. Dette er på mange måter en ”grønn katedral”. Anlegget ligger langs R60 som er en del av Route 62 mellom Robertson og Ashton/Montagu to timers bilkjøring fra Cape Town..

Dette er den eneste hagen i sitt slag i Sør-Afrika som er sertifisert av turistmyndighetene i landet.

Her drives også prosjektet ”Land Art Project in South Africa) som viser skulpturer som ”Mama Africa” og ”Tree of Growing Creativity”.

Stedet er ikke like kjent for arbeidet med å redde originale planter for ettertiden. I tillegg jobber man også mot legemiddelindustrien for at man kunne utnytte mange av de verdifulle stoffene som finnes i kaktus.

Tålmodighet
Når man arbeider med kaktus må man bruke tid og man må ha tålmod. Kaktus vokser i regelen ualminnelig langsomt. Når man starter kan man knapt se at det er en kaktus i jorden, og etter noen tiår har planten kanskje vokst bare med noen centimeter. Andre kaktus skyter i været straks den får tilgang til vann – og da kan den vokse mye på kort tid. De aller største kaktusene man har i verden bruker fjerne flere hundre år før de kan betraktes som ”voksne”.

Soekershof er et sted som gjør turisme interessant. Her får man opplevelser man ellers ikke kan få. For dem som spesielt er opptatt av kaktus må dette være selve himmelen. Det at stedet også drives av entusiastiske mennesker som elsker å fortelle om alle sine planter gjør at ma n også får ny og viktig kunnskap.

Soekerhof har også egen Facebook-side.

E-mail: info@soekershof.com

Webside: http://soekershof.com