Færre barkbiller i 2010

En våt og kjølig sommer ga færre barkbiller over hele landet. Det er kun Hedmark som har økning.

Etter en økning av barkbillenivået over flere år viser overvåkingen for 2010 en gjennom­gående nedgang for hele landet. Dette kan trolig forklares med en våtere og kjøligere sesong enn i de foregående årene.

Hedmark skiller seg ut som eneste fylke med en økning av barkbillenivået. Flyregistreringer viser forekomst av drepte trær i flere kommuner i dette fylket.

Situasjonen kan raskt endre seg hvis vi i fremtiden får store vindfellinger og varme og tørre sommere som kan utløse barkbilleutbrudd. Det foreslås å etablere en nasjonal beredskapsplan for å kunne være forberedt på en slik situasjon.

Bestandene av barkbiller i Norge overvåkes av Skog og landskap og skogbruksmyndighetene i 12 fylker, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Hvert år fanges det biller i ca 500 feller og 100 kommuner. Helt siden 1979 har fangstresultatene vært et viktig grunnlag for å bedømme faren for angrep på skogen de kommende år, og for å øke vår kunnskap om hva som bestemmer variasjonen i billebestandene.