Derfor er norske klementiner best

Nordmenn er spesielt kresne når det gjelder klementiner, sier spansk leverandør. Bare én av ti blir funnet verdig.

Nordmenn har et spesielt sterkt forhold til klementiner i jula. Dermed går kravene til smak opp.

– Nordmenn forventer høy kvalitet på klementinene. De skal ikke bare smake godt, men se bra ut også, sier administrerende direktør Roberto Llombart i Llombart Export, som leverer store mengder juleklementiner til Norge.

Den spanske klementinprodusenten og -eksportøren har over 35 års fartstid i bransjen. Llombart leverer også klementiner til resten av Europa.

– Kvaliteten på klementinene som vi leverer til Norge og Bama er høyere enn den som leveres til andre land. Andre europeiske land krever såkalt standardkvalitet, sier Llombart.

600 trailere
Klementiner er nå å få kjøpt hele året, men desember står for nesten halvparten av årsforbruket. Vi spiser 12 000 tonn i julemåneden, eller 2,5 kilo hver.

– Forbruket i desember tilsvarer 600 semitrailere, som etter hverandre ville ha blitt en kolonne på nitti kilometer, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

90 prosent av Bamas klementiner kommer i disse dager fra Castellon-området nord for Valencia, på Spanias østkyst. Her plukkes det 600 000 tonn klementiner hvert år. Det er nesten halvparten av alle klementinene som dyrkes i Spania.

Et spesielt mikroklima gjør området spesielt egnet, det vil si en lokal sone hvor klimaet er annerledes enn i området rundt.

– Den karakteristiske røde jorden, temperaturforskjellene, med kjølige netter og varme dager, fuktighet fra fjellene, alt dette gjør området til det beste i Spania for dyrking av klementiner. De blir søte og saftige av det, sier Linnert.

Roberto Llombart er svært fornøyd med årets sesong.

– Vi har hatt en fantastisk bra sesong i år. Sommeren har vært tørr og varm, og høsten uten regn, sier han.

Bare de beste
På pakkeriet må klementinene gjennom en grundig sorteringsprosess. Først blir de sortert etter størrelse og farge, så blir de vasket.

– Bare én av ti holder høy nok kvalitet til å bli våre juleklementiner, sier Hanne Linnert i Bama.

Klementinene blir pakket og lagt i kasser med nennsom hånd. Så er det inn på trailer. Fire-fem dager senere ankommer de Norge, etter å ha tilbakelagt en distanse på 3000 kilometer.

Omtrent 40 prosent av juleklementinene går med tog en tredjedel av veien fra Spania til Norge.