LED-lysene inntar julen

Nå er det blitt mye billigere å lyse opp hus, busker og trær.

– Julebelysning har ofte blitt sett på som et skikkelig strømsløseri, særlig utendørs belysning. Men det er det ikke lenger, sier kategorisjef Ove Sparengen i Jernia.

LED-lys begynte å komme gradvis i utedekorasjoner for tre år siden. I år dominerer de julepynten.

Kutter strøm
– Strømutgiftene reduseres dramatisk med LED-pærer. De bruker omtrent en tiendedel av energien til glødelamper, sier Sparengen.

LED har etter hvert også begynt å avgi like mye lys. En LED-pære på 3 watt lyser nesten like godt som en glødepære på 35 watt, ifølge kategorisjefen i Jernia.

– LED-pærer koster mer, men varer mye lenger enn glødelamper siden de ikke har glødetråd. De kan leve like lenge som armaturen. Lang levetid er en stor fordel når du skal pynte hagebusken med en lysslynge som kan ha hundre lys eller mer, sier Sparengen.

Nordmenn liker å lyse opp adventstiden, ifølge Jernia. LED-lysene kommer som lysslynger, lysende istapper, som nett med lys, eller på naturkvister. Du kan også pynte juletreet med LED-lys.

Varmere hvit
LED står for Light Emitting Diode. Lysdioder har i mange tiår blitt brukt som indikatorlamper for ulike elektriske apparater og på kontrollpaneler. Høye strømpriser og EUs planlagte utfasing av glødelamper har fått fart på utviklingen av nye, lyssterke typer som fungerer som alternativ til konvensjonelle glødelamper.

– De tidligere versjonene av LED-pærer lyste med et skarpt hvitt lys. Nå ligner lyset mye mer på det varmhvite lyset i glødepærene, sier Sparengen.

Svenske Konstsmide er en stor skandinavisk leverandør av hage-, dekorasjons- og julebelysning. LED-lys står nå for cirka 70 prosent av det Konstsmide selger av utendørs lysslynger, anslår markedssjef Magnus Nyström.

– LED-lysene kommer for fullt innendørs også, for eksempel i vindusdekorasjoner. Pærene blir ikke varme, noe som er en stor fordel både med hensyn til brannfare og varmeutvikling i metall og armatur, sier Nyström.

Det er ikke bare lyset som ligner på de klassiske glødepærene.

– De begynner også å se ut som glødepærer, der flere dioder sitter tett sammen inne i et glass som ser ut som en vanlig pære. Livslengden er 15 000 timer, og pærene inneholder verken kvikksølv eller andre farlige stoffer, sier han.

Matte glødepærer forsvant fra norske butikkhyller i fjor høst som følge av EU-direktivet om utfasing. De neste to årene er det de klare pærene sin tur i nedtrappingsplanen.