Plantearven i ny utgave på nett

Interessen for bruk av historiske planter er økende, og på de nye nettsidene til Genressurssenteret er nær 100 Plantearven-planter presentert med tekst og bilde.

Det viktigste og mest innholdsrike på den nye nettsiden er presentasjoner av PLANTEARVENs stauder. Dette er gamle planter som er funnet i gamle hager og som er tatt vare på i bevarings-samlinger som Genressurssenteret samarbeider med. Mormateriale av disse plantene er overlevert til gartnerier og planteskoler som oppformerer og selger planter under PLANTEARVENs varemerke. I dag er over 100 stauder registrert som PLANTEARVEN-planter og ca 90 av dem er presentert med bilde og opplysninger om plantenes opphav og historie. I 2010 samarbeider Genressurssenteret med 10 gartnerier som produserer disse spesielle plantene.

Mange av disse plantene er sjeldne og volumet av plantemateriale har vært lite. Og fordi det tar lang tid å oppformere slike planter via stiklinger og deling av røtter er det fortsatt relativt små antall av disse plantene i salg. Men dette vil sakte men sikkert øke etterhvert.

Det er også mulig å kjøpe varemerkede PLANTEARVEN-trær av gamle fruktsorter. Genressurssenteret tilbyr produsenter av gamle planter å bruke varemerket, og håpet er at det etterhvert skal bli mulig å kjøpe både PLANTEARVEN-grønnsaker og PLANTEARVEN-poteter.

Norsk genressurssenter arbeider for å sikre en effektiv og bærekraftig forvaltning av nasjonale genressurser i husdyr, planter og skogtrær.

Her finner du plantearven