Ny direktør ved Bioforsk Økologisk

Kristin Sørheim (54) er konstituert som direktør ved Bioforsk Økologisk i Tingvoll åpå Nordmøre fra 1. november 2010, og i ett år framover. Kristin Sørheim er veterinær og har tidligere vært distriktssjef i Mattilsynet, skriver bioforsk.no.

- Dette blir en spennende oppgave ved et veldrevet senter og i et inspirerende miljø, sier Kristin Sørheim, som slett ikke er ny i Bioforsk. Som styremedlem i Bioforsk sentralt har hun god kjennskap til organisasjonen. Et styreverv hun nå fratrer i den tida hun fungerer som direktør.

Sørheim har allsidig bakgrunn, blant annet som distriktsveterinær i Tingvoll og Sunndal i 10 år. Som medarbeider hos Fylkesveterinæren for Møre og Romsdal har hun blant annet hatt ansvar for husdyrsjukdommer, dyrevern, fiskeoppdrett og organisasjonsutvikling. Sørheim har vært distriktssjef i Mattilsynet og nestleder og rådgiver i Norsk Bonde- og småbrukarlag, leder av økologiseringsutvalget i NBS og medlem av Budsjettnemnda for jordbruket. Hun har to perioder som ordfører i Tingvoll kommune bak seg.

Rivende utvikling

- Bioforsk Økologisk og miljøet på Tingvoll er i en rivende utvikling. Blant annet åpnes i disse dager et regionalt Sol- og bioenergisenter med et gårdsbasert biogassanlegg. Et nytt og innovativt familiebrukfjøs står ferdig til innflytting om en måned. Prosjektinngangen ved senteret på Tingvoll er svært god, forteller Sørheim. - Det er svært inspirerende å få ansvaret for denne delen av Bioforsk-satsinga i ei tid da økologisk landbruk er et satsingsområde både nasjonalt og internasjonalt. Vi har et veldig godt utgangspunkt for å bringe fram ny kunnskap, forbedre økologiske driftsopplegg og ha den spydspissfunksjonen som myndighetene ber om.

Hun legger likevel ikke skjul på at det er en organisasjonsmessig utfordrende stilling hun nå trer inn i. Bioforsk Økologisk på Tingvoll har i dag 32 ansatte, som arbeider med forskning og utvikling innen økologisk landbruk. Senteret på Tingvoll har ansvaret for all forskning og utvikling innen økologisk landbruk i Bioforsk. Med staben på Tingvoll er det til sammen rundt 55 ansatte i Bioforsk som på ulike måter er knytta til prosjekter innen økologisk landbruk.

Ambisjoner om flere hudsydyrfaglig prosjekter

- Økologisk landbruk er et omfattende arbeidsområde med mange forskjellige problemstillinger, sier Sørheim. Hun viser til prosjektene som tar for seg hele verdikjeden fra jord til bord. I disse prosjektene ser en på produktkvalitet og hva som skal til for å utvikle det økologiske markedet.

- Et annet interessant forskningsfelt framover er landbrukets betydning for å redusere klimautslippa. Her er senteret på Tingvoll allerede i front, i samarbeid med flere Bioforsk-enheter. Kvalitetssikring av bioresten og bruk av biorest i økologisk landbruk er viktige spørsmål vi nå prøver å få belyst. Senteret på Tingvoll har også mange medarbeidere med høg husdyrfaglig kompetanse, og det pågår allerede mange husdyrrelaterte prosjekter hos oss. Dette blir et større arbeidsfelt for Bioforsk framover, og der har vi ambisjoner om å delta.

- At en innen økologisk landbruk også har et godt utbygd internasjonalt nettverk som ser på landbrukets overordnede mål, pluss at en konkretiserer dette i et regelverk, er også noe som gjør at utvikling og forskning innen økologisk landbruk er meningsfylt og viktig, mener Kristin Sørheim. - Vi skal forske mer på økologisk landbruk, vi skal publisere mer og vi skal skaffe oss enda bredere internasjonalt samarbeid.

Bioforsk Økologisk sin nåværende direktør, Turid Strøm, har sagt opp stillinga for å gå over i en stilling der hun skal arbeide med husdyr innen økologisk landbruk.