Ny soppsjukdom på viktig hekkplante

En ny soppsjukdom på hekkplanten buksbom er oppdaget i Norge. Etter flere funn frykter Bioforsk at sjukdommen kan være spredt over et større område. Planteskoler/hagesentre oppfordres til å stille strenge krav ved import av plantemateriale. Samtidig må hageeiere være ekstra oppmerksomme, skriver Jon Schärer på www.bioforsk.no

.

 

Buksbom (Buxus sempervirens) er en lav, tett og eviggrønn plante som er mye brukt som hekkplante i sørlige og vestlige deler av Norge. I august ble det stadfestet store skader av soppen Cylindrocladium buxicola i en privathage i Oslo.

Den er tidligere ikke registrert i Norge, men er et stort problem i mange europeiske land. Etter et nytt funn i Rogaland i september og senere på importerte planter i flere hagesenter i Akershus, regner Bioforsk Plantehelse med at infiserte planter er spredt over et stort område. De vil dermed føre til et stort smittepress på frisk buksbom.

Importplanter

- Dette er nok et eksempel på hvordan handel og import av planter sprer skadeorganismer, sier forsker Venche Talgø ved Bioforsk Plantehelse. Det var Planteklinikken ved Bioforsk som fikk inn plantene fra privathagen i Oslo, og Talgø ber hageeiere med buksbom-planter om å være ekstra påpasselige fremover. Siden det ikke kan brukes kjemiske middel i privathager og parker, er eneste og beste råd å være påpasselig med å klippe vekk og fjerne infiserte planter. I tillegg må en være forsiktig ved vanning og ta forholdsregler i forbindelse med klipping/beskjæring.

Bioforsk har nå laget et TEMA-ark på den nye soppsjukdommen og her beskrives både utbredelse, symptom og tiltak.

Les mer på www.bioforsk.no