Boersvineblom funnet på Sjursøya i Oslo

Den fremmede arten boersvineblom, Senecio inaequidens, er oppdaget i spredte forekomster på Sjursøya. Planten sprer seg lett og kan være en trussel mot det biologiske mangfoldet, akriver fylkesmannen i Oslo og Akershus på sine hjemmesider.

En fremmed art

Planten kommer opprinnelig fra Sør-Afrika og har spredd seg til store deler av Europa via import. Den har gjort stor skade i landene der den har spredd seg og er ikke en plante som ønskes etablert i Norge. I handlingsplanen mot fremmede skadelige arter i Oslo og Akershus er boersvineblom beskrevet som en alarm-art, altså en art som ikke finnes i våre fylker, men som det er viktig å være på vakt mot. Det vakte derfor oppsikt da den nylig ble funnet på Sjursøya.

En trussel for det biologiske mangfoldet

Fremmede planter kan utgjøre en trussel for mangfoldet ved at de utkonkurrerer den stedegne vegetasjonen. Sjursøya ligger svært nær Ekebergskråningen og de kalkrike øyene i Oslofjorden. Disse områdene inneholder en særlig rik vegetasjon med mange truede arter som det er viktig å ivareta. Det er derfor viktig at planten ikke får spre seg ytterligere.

Raske tiltak og sektorsamarbeid

Planten ble oppdaget av biolog Anders Often ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), som på oppdrag av Oslo Havn gjorde søk etter fremmede arter på deres arealer. Oslo Havn har hatt fokus på fremmede planter og iverksatte tiltak straks planten ble oppdaget. Planten er nå fjernet ved luking fra alle områdene den ble funnet.

Fylkesmannen understreker viktigheten av tidlig varsling og at tiltak iverksettes umiddelbart ved funn av alarm-arter. Fylkesmannen ser at sektorsamarbeid vil bli viktig i tiden fremover i forvaltingen av det biologiske mangfoldet og arbeid med fremmede arter.

Vanskelig å fjerne

Som de fleste fremmede skadelige karplanter, så har boersvineblom et stort spredningspotensiale. Hver plante kan produsere mange tusen frø som spes med vind. Blomstringstiden er svært lang – fra juli til desember. Den har også evne til vegetativ formering. Det store potensialet for å spre seg gjør at planten raskt kan etablere seg i stort omfang, noe som gjør bekjempelse av planten problematisk.

I Farsund ble en stor bestand av boersvineblom oppdaget i 2008. Kommunen har brukt enorme ressurser på bekjempelse, både kjemisk og mekanisk, men har fortsatt ikke klart å fjerne den helt.

Tiltak for å fjerne fremmede arter er svært kostbare. Eksempelvis bruker Oslo og Akershus flere millioner kroner årlig i bekjempelse av kjempebjørnekjeks. Det er derfor viktig å være føre-var. Ved å informere og hindre spredning på et tidlig stadium, kan man unngå slike kostbare tiltak.

Du kan varsle funn

Boersvineblom er en flerårig plante som tilhører korgplantefamilien. Den kan bli opptil 60 cm høy. Stengelen er rikt forgreinet og forvedet ved grunnen. Blomstene kan minne om en gul prestekrage, men er mindre. Bladene er smale og lange. Planten er giftig for mennesker og storfe.

Funn av planten kan meldes fra til fylkesmannen. Du kan også varsle funn på Artsobservasjoner.no.