Veksthus

hei, leste en artikkel som du hadde skrevet om veksthus, jeg holder på med en oppgave og tegne et hus for en botanikker.

Lurte på om du kunne gi meg littt info om hvilken planter ( generelt) som kan plasseres på hviklne sider av et hus (nord,sør,vest, øst fasader). I forhold til plassering av hus hva er den gunstigste posisjonen med tanke på sollys ? er det lusrt og ha kortsiden nord og sør vent ? er ey sirkle formet hus en god løsning ?

takk for hjelpen

mvh kyrre

Hei Kyrre

Jeg ble litt usikker nå. Tegner du bolighus eller veksthus? Jeg tar utgangspunkt i et hus, siden det er større forskjeller der i forhold til dyrknings-muligheter enn i et veksthus.

Den gunstigste posisjonen med tanke på sollys er jo sydvest. Det gjelder hvis du er glad i sol og varme. Noen planter liker varme mens noen ikke vil ha det. Jeg vil her gi deg noen generelle tips til planter som trives i de forskjellige himmelretningene.

Nord = noe morgen-/kveldssol, lite sol resten av dagen Her er det skyggeplanter som Barlind, Bregner, Hasselurt, ulike typer Hosta, Storkonvall samt Skyggesildre som kan trives.

Øst = morgen-/formiddagssol

Her trives de fleste planter og busker

Syd = formiddags-/middags- og til dels kveldssol Her trives planter som liker seg i steksolen, for eksempel Lavendel, Tistler, Hestemynte, noen roser, Stokkroser, Pioner osv.

Vest = kveldssol

Her liker de fleste planter og busker seg.

Ovenstående planter kan ikke umiddelbart brukes. Det er jordsmonn, lysforhold, klima samt innsatsviljen til eierne som avgjør om planter kan trives.

Lykke til med prosjektet ditt.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss