Frukttrær

Jeg har plantet 3 frukttrær i år. Eple, plomme og kirsebær. Da jeg kjøpte de sa jeg at jeg ville ha små trær, men de mente det kom ann på hvordan jeg kleppte dem! Hvordan klipper jeg for å få lave trær? Har kikket litt rundt og har også sett trær hvor grenene er bundet ned med tau og murstein! Er det lurt? Er det andre ting jeg bør gjøre eller tenke på?

Bente

Hei Bente

Eple- og plommetrær kan du med hell bøye/tvinge grenene utover ved å bruke f.eks. "tau/murstens-metoden". I tillegg bør du beskjære alle grener som vokser rett opp. Epletrær kan beskjæres vår og høst. Plommetrær om sensommeren. Nå er "lavt" et relativt begrep, men du skal kunne holde et "gammeldags" epletre i en høyde av å kunne gå under og høste, uten å måtte bruke stige. Da gjelder det å bøye grenene samt å beskjære. En gammel regel sier at du skal beskjære så mye at du kan kaste en hatt igjennom treets midte.

Kirsebær skal vel strengt tatt ikke klippes, og medmindre du har kjøpt et dvergtre, kan jeg ikke forstå at du skal kunne holde dette lite og samtidig få en god bæring.

Til forskjell fra gamle dager, selges det i dag enkelte små frukttrær. Disse er podet på saktevoksende stammer og har gjerne også flere sorter på samme hovedstamme. Disse blir ikke høye og kalles ofte "Familie-trær". Du kan evt. be om å få mer info om dette på hagesenteret.

Håper dette ga deg svar på ditt spørsmål. :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss