Smertelig beslutning

Av og til er det helt nødvendig å måtte felle trær. Nylig fikk jeg selv en dødsdom over et stort, vakkert hagtorn-tre som har stått i min hage i mange år. Det blomstret så overveldende at folk stoppet opp og tok bilde av treet. Det tok ikke mange minutter før motorsagen hadde massakrert hele treet. Nå er det hele blitt omgjort til litt av en vedstabel, mens grener og røtter er havnet på kommunens komposthaug.

 

I samme omgangen ble også en del buskfuruer tatt ned. De har vokst langt mer enn det som man tenkte i utgangspunktet. Noen stikkende busker hadde også utviklet seg langt mer enn det man så for seg da de ble plantet. Denne del av hagen har i mange år vært som et villniss – og den har ropt om å få til en forandring - og forandring skal det bli. Nå kommer anleggsgartner Arnfinn med sin gravemaskin og dype røtter og andre uhumskheter skal vekk. Det å foreta en helrenovering av en bit av hagen kan være et smart trekk.

Men hva skal man velge i stedet? Her har man valgets kvaler. Uansett det skal bli noe lettstelt og vakkert. Men hvordan det blir, får vi bruke vinteren til å planlegge.

Håpet er at smerten ved å ta det flotte treet kan bli avløst av gleden av å få en ny flott hage til våren.

Har noen gode forslag til hva man skal gjøre i en slik hage - så send oss en melding. Denne hageflekken ligger på forsiden av huset - mot en vei. Hagen er åtte meter bred og vel 50 meter lang. Halvparten av arealet er en bratt bakke opp mot terrassen i 2. etasje.

Det at jeg tidligere i sommer også måtte ta ned mitt store juletre som sto et annet sted på toma, var også et sjokk. Men furua hadde strekt seg veldig - og nå var røttene i ferd med å løfte opp hele dekket med belegningsstein. Da måtte motorsaga frem. Men det å fjerne røttene er en jobb jeg må ta selv. Her kommer vi nemlig ikke til med gravemaskin.