Hortensia uten blomster

Hei Marit, håper du har tid til å hjelpe meg med noen spørsmål!

Jeg kjøpte en hortensia i fjor som blomstret fint i førsteklasses plantejord. I år blomstrer den ikke, men den er frodig og fin i bladene. Jeg har gjødslet godt med Rhododendrongjødsel (sur gjødsel gir blå farge ikke sant?) ov vannet godt innimellom.

Jeg plantet tre peoner i fjor og de har heller ikke gitt blomster. De tar kanskje litt tid for å etablere seg? Husker ikke hvor dypt jeg plantet dem, visste ikke da at de skal plantes grunt. To av dem er litt puslete i voksten også. Hva for slags gjødsel vil de ha? og gjør det noe om jeg flytter på dem nå?

Jeg har plantet cherrytomater fra frø og plantene er blitt store og det er kommet flere frukter, men ingen er ennå blitt røde. hvorfor tar dette sånn tid? Andre har høstet tomater i lengre tid nå.

Hilsen Anne Britt

Hei Anne Britt

Hvis du kjøpte en stuehortensia og satte den ut, vil de sjelden komme med blomster i årene etter, selv om du får en liten busk med friske blader.

Hvis du kjøpte en hagehortensia, kan det hende at den har fått seg en knekk i den kalde vinteren vi hadde sist. Det er mang en hageplante som "gikk med" da. Du har jo gitt den riktige forhold - jeg håper også halvskygge - så det skorter jo ikke på stellet.

Som oftest kommer plantene vi kjøper på hagesenteret fra sydligere strøk og selv om de blomstrer det året vi kjøper de, er det ofte tilfelle at de trenger litt tid å etablere seg i norske forhold. Jeg vil holde en knapp på at dette er årsaken og ha tålmodighet et år eller to før jeg vurderer å erstatte den.

Pioner trives i leirholdig jord - dvs næringsrik jord som holder på vannet og kalken, og trives best i solrike forhold. Som du er inne på, skal de plantes relativt grunt. Selv om det er forskjell fra Piontype til Piontype, sies det at det generelt tar litt tid før Pioner blomstrer etter å ha blitt nyplantet/flyttet. Fra neste år vil jeg anbefale deg å gi Pionene alminnelig hagegjødsel (Blåkorn) og i tillegg litt kalk. Jeg håper det vil gi de en god start på forsommeren neste år og kanskje belønne deg med blomstring.

Cherrytomater skal være enkle å dyrke og blir normalt flotte røde såfremt de står plassert lunt og solrikt. Utover dette er det vanskelig å tenke seg en forklaring.

Ønsker deg en fortsatt fin sommer.

Med vennlig hilsen fra Marit Næss