Hold hunden i ro ved hoggormbitt

Hoggormbitt er ikke umulig å behandle. Blir hunden din bitt, bør du holde den i ro og kontakte dyrlege raskt.

 

I disse sommertider er det mang en hundeeier som tar med seg kjæledyret ut på tur i skogen eller på hytteferie. Der lurer hoggormen, og et bitt kan virke dramatisk for eieren. Det er heller ikke ufarlig.

– Det kan være veldig alvorlig. Hvis du har mistanke om at hunden er blitt bitt, må du holde den i ro og kontakte veterinær. Du må ikke løpe med hunden, men gjerne bære den hvis den er liten nok, sier veterinær Elise Lium.

Da NTB kom på besøk på Norges veterinærhøgskole i Oslo var hunden Mira (11 måneder) inne til kontroll. Hun kom inn med symptomer på hoggormbitt, men kom raskt til hektene igjen.

– Vi behandler med væske intravenøst og gir ofte antibiotika, sier Lium.

Frisk og rask

Mira kom inn til høyskolen et døgn før NTB kom på besøk. Hun virker frisk og opplagt dagen etter, og Lium bekrefter at det sjelden blir alvorlige problemer for hundene som er bitt av hoggorm.

– Vi bruker et slangeserum til behandling i de mer alvorlige tilfellene. Jeg kan faktisk ikke huske sist en hund døde av hoggormbitt. Slangeserumet er greit å ha på lager for veterinærene. Det er dyrt, men kan redde liv, forteller veterinæren.

Det er ikke så mye man kan gjøre for å forhindre hoggormbitt. Hoggormen kveiler seg på tørre solrike steder i naturen og kan hogge til om den blir provosert eller redd.

– Man kan være litt oppmerksom når man er ute med hunden, men det er ikke så mye å gjøre rent forebyggende, sier Lium.

Hvis uhellet først er ute, bør man absolutt ikke forsøke å suge ut giften. Det kan faktisk øke forgiftningsfaren. Kortisontabletter bør heller ikke brukes som eneste behandling. Disse tablettene kan være med på å gi hundeeieren en falsk trygghet.

Halsbånd mot flått

Et annet dyr hundeeiere flest har større kjennskap til, er flåtten. Den angriper hunden fra vår til høst, og den kan i verste fall føre med seg alvorlig sykdom. Her finnes det imidlertid forebyggende tiltak.

Både et spesielt halsbånd, og små ampuller med flåttmiddel som smøres på huden i nakken og på bakparten, holder flåtten unna i mange uker – hunden kan til og med bade så mye den ønsker, bare man venter en liten stund etter at flåttmiddelet er påført. Men begge deler er reseptbelagt.

Skulle det først dukke opp en flått som har bitt seg fast, gjelder det å få den ut, enten ved bruk av hendene eller en pinsett, det finnes mange varianter hos dyrlegen og på apoteket.

– Hvis hunden skulle vise tegn til uforklarlig sykdom etter kontakt med flått, bør i tillegg dyrlegen kontaktes, forteller Lium