Se opp for plantesykdommer

Det er forbudt å flytte eller omsette planter eller levende dyr når det er grunn til mistanke om smittsom plante- eller dyresykdom som kan gi vesentlige samfunnsmessige konsekvenser. Herunder vil alle listeførte sykdommer og såkalte karanteneskadegjørere falle inn. For levende dyr er det også forbudt å ta inn i dyrehold eller sette ut dyr når disse forhold er tilstede.

 

Matloven nedfeller en plikt for alle til å vise nødvendig aktsomhet for å hindre at det oppstår fare for utvikling eller spredning av smittsom dyresykdom eller planteskadegjører. Særskilt aktsomhet må utvises ved kjente risikofaktorer som slakting og flytting av organisk materiale og smitteførende gjenstander. Se matlovens §§ 18 og 19.

Flytting

Med flytting menes enhver fysisk forflytning av levende dyr, planter og plantemateriale med unntak av driftsmessige disposisjoner innenfor samme smittehygieniske enhet eller lokalitet.

Grunn til mistanke om sukdom/skadegjører

Ved forståelsen av ”grunn til mistanke om sykdom/skadegjører” skal det legges til grunn hva man burde ha hatt mistanke om på grunnlag av de forhold som gjør seg gjeldende i den enkelte situasjon, såkalt aktsom god tro. Det er altså ikke nødvendig at man faktisk har mistanke, det er nok at det foreligger forhold som gir grunn til mistanke. Inn under begrepet ”grunn til mistanke” kommer selvsagt også det forhold at en fare er påvist.

Fra det tidspunkt det i en situasjon er grunn til mistanke om sykdom/skadegjører inntrer det altså et forbud mot flytting av levende dyr, fisk og planter. Det er viktig å merke seg tidspunktet, man er med andre ord ikke avhengig av et vedtak fra Mattilsynet for å være rammet av et forbud mot å flytte dyr eller planter.