Nye økologiske eplesorter i medvind

Norge er i verdenstoppen innen utvikling av robuste økologiske eplesorter, og de nye sortene faller i smak hos både voksne og barn.

Gjennom forskningsprosjektet Økologiske epler for Norge har man funnet frem til 5-8 nye økologiske eplesorter som både er resistente mot skurv og tilfredsstiller forbrukernes smakskrav.

- Forbrukertester, som er gjennomført både i skoleklasser, på hotell og i butikker, viser at de nye økologiske eplesortene kommer minst like godt ut smaksmessig som både andre økologiske sorter og konvensjonelle norske sorter, forteller Anne Segtnan, leder for sensorisk panel hos Nofima Mat.

Scorer høyt på smakstester
De nye økologiske og robuste eplesortene Your Choice og Ingelin er sammen med verdens mest solgte sorter; Golden Delicious, Royal Gala og Grammy Smith blant favorittene. Mens Rød Gravenstein, Åkerø og Summer Red havner et godt stykke lengre ned på listen.

De nye økologiske eplesortene Your Choice og Ingelin har flere fordeler enn at de scorer høyt på smakstester. De er robuste og resistente mot skurv, dermed kan bruken av plantevernsmidler reduseres.

Forskningsrådet gjennom Matprogrammet og Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter har bidratt i finansiering av prosjektet.

Økologisk mål
Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk. Videre sier Regjeringserklæringen at Norge henger etter andre land når det gjelder tilgjengelighet til økologiske varer overfor forbrukerne, og at regjeringen vil styrke dette området.

Norge er i verdenstoppen innen utvikling av robuste økologiske eplesorter, og de nye sortene faller i smak hos både voksne og barn.

Les hele saker her