Klatrehortensia på Støyskjerm

Hei

Spørsmål nr. 1 Vi har i vårt boretslag fått en støyskjerm som er laget av et slags stålbur med steiner inni. PÅ denne støyskjermen ønsker vi og bekle med noe grønt, en klatreplante. Boretslagets styre mener at det bare er en vilvinn som vil klare seg pga. trafikken som forurenser. Jeg ønsker heller at vi kan ha noe med blomster ikke den standar kjedelige vilvinnen, og lurer på om en Klatrehortensia også vil klare eksos fra bilveien. Dette gjelder Ytre ringvei på Oslo Øst, og det ligger ikke midt i sentrum. Eventuelt andre forslag til en klatre plante. som tåler litt eksos.

Spørsmål nr. 2 Hva om vi planter en vilvinn på utersiden, og en annan klarte plante på innsiden vil dette gå, eller vil du ikke anbefalle dette.

Håper på snarlig svar .

Mvh Tove Kvam

Hei Tove

Det er nok ikke så enkelt å få noe til å trives under slike forhold, så Villvin er faktisk et av de beste alternativene. De vokser fort når de først har etablert seg, og er relativt nøysomme. Klatrehortensia vil kunne gå an, men den krever mye bedre jord (mer næring) og jeg vil i tilfelle anbefale at den plantes i bakken på innsiden.

Villvinen, vil ganske snart også "falle" over kanten og inn på "innsiden" av muren, og da vil den vel kanskje ødelegge for en evt. klatreplante på innsiden. Dere KAN plante 2 forskjellige planter på hver side, men da må dere regne med å skulle klippe Villvinen jevnlig på toppen av muren, slik at denne ikke vokser over til innsiden og "kveler" de andre nyplantede.

I en slik mur, kan det også dyttes inn jord og plantes steinbedplanter, men det vil kreve mye tilsyn og pleie. I tillegg er det viktig at det da er mye sol på stedet hvor disse steinbedsplantene etableres.

Jeg heller nok personlig mot at Villvin'en er det beste alternativet, selv om den ikke er særlig spenstig. :)

Med vennlig hilsen fra Marit Næss