Frodige balkonger og terrasser

En trenger ikke en hage for å få det frodig rundt seg. - Med en liten balkong eller terrasse er det fullt mulig å skape et grønt uterom, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

- Bruk hengende planter i ampel, klatrende planter og planter i krukker. Plantene kan skape trivsel, beskytte mot vind og forvandle en naken balkong eller terrasse til en frodig, grønn oase forteller Bergh.

Hvordan få en frodig krukke eller ampel
Plantene ser kanskje små ut om våren, men med rikelig gjødsling og vanning utover i sesongen vil de vokse seg frodige og flotte. Men vær litt kritisk når du skal kjøpe plantene. Velg planter som er lubne og frodige, ikke lange og slengete. Se gjerne også på røttene. Røttene skal være hvite og friske og jevnt fordelt i rotklumpen. Jorden er også et viktig element for å få en vellykket planting. Jorden bør bestå for det meste av grov torv (ca 85 %), sand (ca 10 %) og granulert leire (ca 5 %). I tillegg kan jorden være tilsatt kalk, gjødsel og mikronæringsstoffer. Hvis jorden er for fin og torven for mye omdannet vil dette kunne begrense lufttilgangen til røttene. Ved uttørring kan det også bli vanskelig å få jorden til å trekke vann.

Tips til planting i krukker
• Velg heller få store krukker fremfor mange små. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte.

• Sørg for at det er dreneringshull i potten.

• Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, ca 3-5 cm.

• For å hindre at jord kommer ned i dreneringen, legges et lag av filt, tøy eller lignende over gruslaget

• Fyll så på jord, og hold 4-5 cm. klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.

• Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.

• Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid. Det er meget viktig at plantene blir gjødslet enten hver gang en vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i en krukke, bør en også satse på god jord som holder på fuktigheten.

• Knip av gamle og visne blomster for å fremme ny blomstring.

Eksempler på planter som trives godt i krukker:
For å skape mer et mer spennende uttrykk i krukken kan det være en ide å ha noen typiske ampelplanter henge ned fra krukkekanten i samplanting med noe mer opprettvoksende planter. I listen nedenfor er det derfor satt opp noen typiske ampelplanter som er fine også i krukker.

Margeritter Daisy Crazy

Pelargonium

Pottenellik Sunflor®

Superpetunia

Bacopa

Tåre (Fuchsia)

Georginer (Dahlia Hypnotica®)

Spansk margeritt (Osteospermum Cape Daisy®)

Sanvitalia

Femtunge (Scaevola)

Tips for en vellykket ampel
Det viktigste for å lykkes med en ampelplante er størrelsen på selve ampelen. Det beste resultatet får du ved å velge en ampel fra 28 cm i diameter og oppover. Ampelen er da stor nok til å romme så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring. Gi godt med gjødsel og vann ofte.

Eksempel på gode ampelplanter:
Superpetunia

Lobelia

Calibrachoa

Bacopa

Tvillingblomst (Diascia)

Femtunge (Scaevola).