Søker frø av gamle blomstersorter

NordGen søker frø av ettårige eller toårige blomstersorter til bevaring i genbank. Det kan være arvesorter som har gått fra en generasjon til neste, og sorter som man selv har høstet frø av i mange år.

 

NordGen, som er den fellesnordiske genbanken med hovedsete i Sverige, søker også etter eldre blomstersorter som ble dyrket før og solgt på torget for å skaffe ekstrainntekter, sorter som man ikke lenger kan finne i dagens frøsortiment.

NordGen vil ha tips og fortellinger om disse vekstene. Hvilken historie har de? Hvor langt tilbake i tiden har de blitt dyrket? Hvorfor har man dyrket dem? Hva er spesielt med dem? Hvem har dyrket dem, hvor og hvordan?

Prosjektleder og hortonom Lena Ansebo ønsker tips om planter og hvem NordGen kan kontakte for frø og nærmere informasjon. Dersom den som tipser også kan bidra med bilder er det til stor hjelp.

Ansebo forteller om en gammel busknellik (Dianthus barbatus ) som var en av Rällsjö-Britas planter, og som ble funnet via POM, Sveriges parallell til Norsk genressurssenter i. Brita ble født på begynnelsen av 1900-tallet og bodde på Rällsjögården utenfor Bjursås i Dalarna. Hun arvet både kunnskaper og planter fra sin farmor og farfars søster, og plantene tok hun vare på i sin egen hage hele livet.

- Hun hadde også mange historier å fortelle, sier Lena Ansebo. - På NordGen har vi den store glede å få bevare denne busknelliken i den nordiske frøbanken, sammen med den kulturarven den er del av. Vi tror at det finnes mange flere slike eksempler på sorter som enda ikke er gått tapt, sier hun.

Etterlysningsaksjonen etter frø av blomsterplanter gjennomføres parallelt i flere nordiske land, i regi av NordGens arbeidsgruppe for frukt, bær og prydplanter. I Norge gjennomføres aksjonen i samarbeid med Norsk genressurssenter. Genressurssenteret er en avdeling i Norsk institutt for skog og landskap.

- Bevaringen av frø blir et supplement til bevaringen av levende blomsterplanter som allerede gjøres i feltgenbanker i Norge, forteller Åsmund Aasdal ved Norsk genressurssenter.

I dag står mange slike planter i fare for å forsvinne for godt. Mange hager endres totalt, og de gamle plantene tas bort. NordGen håper å redde frø av plantene før de forsvinner, og derfor spres denne etterlysningen til Norges hageinteresserte.