Maur elsker isopor

Isopor er blitt vanligere i husbygging. Det vekker begeistring hos mange maur.

Isopor brukes som isolasjon under støpte flater, men også som del av forskallinger. Maur har lettere for grave ut ganger og reir i isopor enn i tre.

– Hvis isoporen i tillegg befinner seg i nærheten av varmekablene på badet, har maur optimale forhold. Der er de beskyttet og har det varmt nesten hele året. Maur liker ikke temperaturer under åtte grader, sier Peter Hjuler i Bayer Garden, landets største leverandør av maurmiddel.

I hovedsak er det stokkmaur, sauemaur og svart jordmaur som etablerer seg i isopor. Maur som har tatt bolig der resulterer i maur både ute og inne.

– En måte å få has på dem på, kan være å legge ut såkalt granulert åte, et kornete, sukret maurmiddel, som særlig jordmaur liker. Strø middelet direkte ned i maurenes innganger hvis mulig. Maurene tar åtet med seg inn i maursamfunnet, der det begynner å virke, sier Hjuler.

Har du svært mange maur, er det trolig bedre å ty til profesjonelle skadedyrbekjemperne enn maurmiddel. Tønsberg Skadedyrkontroll har spesialisert seg på maur og maurskader i isopor.

– Når vi åpner opp, kan isoporen være helt gjennomhullet av ganger, med maur i tusentall, sier Kenneth Ervik i Tønsberg Skadedyrkontroll.

Maurene kommer seg inn i isoporen gjennom sprekker i betongen eller utette rørgjennomføringer. Og maursesongen generelt er på sitt mest hektiske nå.

– Et forebyggende tiltak er å tette igjen potensielle innfartsårer. Du bør også huske at flere maurtyper liker seg godt i råteskadet tre. Svekket materiale i bygningen bør byttes eller utbedres, sier Ervik.

Maur beveger seg ofte i stier, der de legger igjen luktspor for å finne tilbake. Mistenker du at et maursamfunn har etablert seg, kan du begynne å lete etter maurstier rundt grunnmuren, spesielt ved hjørnene. Andre aktuelle steder å lete er opp under kledningen, taket, ved vinduer og hjørner.

Det er forskjell på maur. Stokkmaur er eneste art som kan gå løs på friskt trevirke, ved å grave ut ganger og reir. Andre arter trenger råteskadet materiale for å etablere seg.

– Du skal være forsiktig med å gyve løs på en stokkmaurtue selv. Ved forstyrrelser har de lett for å flytte på seg, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Stokkmauren forveksles ofte med skogmaur på grunn av størrelsen. Men det finnes en tommelfingerregel for å finne du ut om det bare er skogsmaur du har med å gjøre:

– Skogsmauren er hissig. Stikker du fingeren bort til den, vil den gå til angrep ved å ta rompa mellom beina og sprute maursyre. Stokkmauren er sky og vil sannsynligvis prøve å flykte, sier han.

Har du godt syn, kan du merke deg at hodet til stokkmauren er helt svart, og den har synlig hårvekst på bakkroppen. Skogmauren har rød-oransje partier og et lite hode i forhold til resten av kroppen.