Norske veksthus forurenser mer enn antatt

Avrenning fra norske veksthus kan inneholde høye konsentrasjoner av næringsstoffer og rester av ulike plantevernmidler. Forurensningen er større enn man tidligere har trodd.

 

Mattilsynet har tidligere antatt at bruk av plantevernmidler innendørs i veksthus ikke medfører noen risiko for miljøet utenfor veksthusene. Derfor har man godkjent enkelte plantevernmidler til innendørs bruk selv om de ikke er godkjent brukt i friluft.

Nye undersøkelser som Bioforsk har utført for Mattilsynet viser imidlertid at antakelsene ikke stemmer. Plantevernmidler lekker både fra veksthusanlegg og komposthauger. Enkelte steder er det påvist så høye konsentrasjoner av enkelte plantevernmidler at det kan slå negativt ut på organismer i omgivelsene.

I 2007 og 2008 ble det tatt nesten 80 vannprøver i bekker og avrenningssystemer ved 10-15 større veksthusanlegg i Rogaland, Agder, Østfold, Akershus og Trøndelag. Vannprøvene ble analysert for innhold av både plantevernmidler og næringsstoffer.

Begge årene ble det funnet rester av plantevernmidler i om lag 90 prosent av vannprøvene.

Prosjektleder Roger Roseth ved Bioforsk opplyser at det også ble påvist stoffer som ikke er tillatt brukt i veksthus i Norge.

Flere av plantevernmidlene som ble funnet er ikke tidligere påvist i norske bekker, og det ble funnet høye konsentrasjoner av flere stoffer.

Les mer på sidene til Bioforsk:

http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/forside/nyhet?p_document_id=70168