Rhododendron

Hei, jeg har en Rhododendron Auriculatum. Helt siden ivår har den hanglet. Jeg har flyttet den, gitt den fullgjødsel og rhododendrongjødsel, og ny bark, og vann regelmessig, men den hangler. Bladene er bleke og brune i kanten, hva skal jeg gjøre? Hilsen Åshild

Hei Åshild

Rhododendron skal ha røttene veldig høyt i jorden, har du plantet den dypt trives den ikke. De liker seg i halvskygge og i fuktig luft, jeg vet ikke om den har det hos deg?

Det finnes et insekt, Rhododendrontege, (Stephanitis rhododendri) som sitter på undersiden av bladene hos Rhododendron og suger ut plantesaften slik at bladene blir misfarget på begge sider. Rhododendrontegen kan spre seg kraftig når den først er kommet inn i hagen. Den kan til en viss grad bekjempes med sprøyting.

Utover dette er det kommet en sykdom som heter rotråte (Phytophthora cinnamomi). Rotråte er en sopp som angriper røttene på Rhododendron. Planten visner sakte, og det er som regel for sent å gjøre noe når den oppdages.

Jeg håper ikke det er de to ovennevnte tilfellene planten din har fått.

Det kan jo bare hende den sturer fordi du har flyttet den. Jeg vil anbefale deg å sjekke om du kan se spor av insektangrep på undersiden av bladene. Ser du ikke dette, så la den stå og se om den blir bedre.

Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss