Handlingsplaner for naturmangfold

Flere truede naturtyper og arter får egne handlingsplaner. Målet er sterkere vern av naturmangfoldet.

Det er nå valgt ut 19 nye arter og 14 naturtyper som skal få egne handlingsplaner. De kommer i tillegg til 39 planer som enten er ferdige eller påbegynt.

Naturmangfold står sentralt i utvelgelsen av arter og naturtyper, sier seniorrådgiver Jørund T. Braa i Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Artene og naturtypene som nå er valgt ut er vurdert som truede i den norske naturen. Hver for seg er de viktige brikker i økosystemene. Handlingsplanene skal gjøre opp status og foreslå konkrete tiltak.

Leveområder
– Naturtypene som er valgt ut er viktige leveområder for mange arter, og gjerne arter som er spesialiserte i forhold til å leve i akkurat disse områdene. Den beste måten å ta vare på disse spesialistene på er å bevare leveområdene. Men slike naturtyper, som for eksempel sanddyneområder, blir det stadig færre av, sier Braa.

Kystlynghei er en annen av naturtypene som nå skal få en egen handlingsplan.

– Vi har kystlynghei i Norge, men den er i ferd med å gro igjen. Aktuelle skjøtseltiltak kan for eksempel være rydding av skog og kratt og å få beitedyr tilbake i noen prioriterte områder.

Naturmangfoldsloven
Ifølge naturmangfoldloven, som ble vedtatt i fjor, skal det lages handlingsplaner for prioriterte arter eller utvalgte naturtyper som har behov for skjøtsel eller andre tiltak. Det kan følges opp med egne, juridisk bindende forskrifter for enkeltarter eller naturområder. Det åpner for sterkere vern og strengere restriksjoner, særlig i forhold til prioriterte arter.

– Vi har sett på mulighetene for at tiltak kan bedre situasjonen for arten eller naturtypen. Når handlingsplanene er ferdige vil vi vurdere om disse artene og naturtypene etter hvert skal få beskyttelse gjennom forskrifter etter naturmangfoldloven, sier Braa.

Den første runden med forskrifter for tolv prioriterte arter og fem utvalgte naturtyper er allerede ute på høring. De det nå lages handlingsplaner for vil vi vurdere i kommende runder med forskrifter.

Arter som er sterkt truet ifølge Norsk rødliste er prioritert i arbeidet. Rødliste for naturtyper kommer først mot slutten av året.