Tuja med sorte blader

Hei Marit

Jeg har en Tujahekk som har fått flere stygge sorte felt (blader) som ser ut til å spre seg.

Hva kan det være og hva kan jeg gjøre med dette?

Mvh. Cathrine

Hei Cathrine

Tujaer som er importert til Norge har vokst opp i helt andre forhold enn de robuste forholdene vi har her i landet. De er derfor lite forberedt på våre forhold og kan lett få “skader”/bli syke.

De sorte bladene på Tujaen din, kan komme av flere årsaker og det er ikke lett for meg å si hva grunnen kan være. Her er allikevel noen teorier om hva som kan være årsaken;

1) For lite vann under etablering som har ført til sakte men sikker svekking av vannopptaks-evnen. Det er smart å legge opp en svetteslange som gir nye Tujaer vann regelmessig de første årene og spesielt i varme perioder. Bladene blir da svidd av solen som følge av at planten gir fra seg mer vann i åndingen enn den klarer å ta opp i kompensasjon fra jorden.

2) Det kan være jordforholdene det er noe feil med. Tuja liker tørre forhold (tenk deg "opprinnelsesland" Italia) bedre enn f.eks. typisk norsk hagejord med mye leire.

3) Det kan være "smitte i jorden" eller opphopninger av mineraler, som gjør at trærne ikke trives.

4) En annen mulighet kan være at du har kjøpt trær som har hatt en sykdom eller har blitt skadet underveis til Hagesenteret, slik at kvaliteten rett og slett ikke har vært god nok.

Hvis trærne ikke er spesielt gamle, ville jeg tatt med en gren og vist frem på plantesenteret der du kjøpte de. Kanskje de har svaret og evt. kan erstatte med et nytt tre?

Håper du får diagnostisert og stoppet den negative utviklingen av de svarte flekkene!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss