Stell av georginer

Korleis steller ein georginer?Har sett knollar til spiring inne av type Dahlia. Lurer på gjødsling, vanning - ja, kort sagt stell ???

Kari

Hei Kari

Jeg liker også Georginer. Det er liksom noe historisk over de! :)

Når du planter knollene, skal de ikke stå for dypt. Dryss bare et lett jordlag over. Husk å sette støttepinner allerede fra starten, slik at du kan binde de opp etterhvert som de blir lengre. I starten vet du også hvordan knollene ligger, slik at slipper å skade knollen med pinnen, hvis du stikker den ned på et senere tidspunkt. La pottene stå solrikt og lunt.

Når plantene kommer til syne, kan du godt fjerne litt av den nye tilveksten.

Da får du en frodigere plante.

Når du vanner, er det bra å ha litt gjødsel utblandet i vannet. Legger du kompost rundt planten, gir dette både næring og hindrer rask uttørring. Hold de jevnt fuktige men ikke la de stå vått, da kan de fort råtne.

For å få mer blomstring og større blomster gjelder prinsippet om å tørre å knipe vekk en del skudd. For eksempel kan du fjerne alle sideskudd som vokser rett under den øverste knoppen. Når denne knoppen er avblomstret så vil nye sideskudd utvikles fra stammen og nye, store blomster vil bli produsert.

Georginer er "sarte" planter, slik at det er best å behandle de med forsiktighet. Fjern ugress og sørg for at planten får nok luft. Da er det mindre sjanse for "meldugg". Fjern evt. angrepne blader umiddelbart.

Hvis du tar inn stilker, kan det lønne seg å dyppe stilkene i kokende vann før de settes i vase.

Håper dette ga deg svar på hva du lurte på! Lykke til med Georginene!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss