Enklere å bli kvitt skadedyr

I år har hageeiere fått et nytt våpen i kampen mot skadedyr.

– I år er lusene litt sent ute på grunn av den kalde vinteren og våren, men nå er det full fart i hagene, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Og en lus kommer aldri alene. Passer du ikke på, har du dem overalt i hagen.

– De formerer seg raskt, og du oppdager dem som regel når de sitter tett i tett på blader eller roseknopper. Knoppene kommer aldri i blomst fordi lusene suger saften ut av dem.

Listen over lus på planter og vekster er lang. Bladlus, bartrelus, mellus og skjoldlus og ullus er de viktigste. Men insekter som bladveps, spinnmidd, sommerfugllarver, skumsikader og trips er også klar til å ødelegge hagegleden.

– Det er en skikkelig nedtur for hageeierne når blomster og busker mistrives og visner på grunn av insektangrep, sier Peter Hjuler.

Men i år har det kommet et nytt og effektivt middel mot skadedyr i hagen.

– Mattilsynet har godkjent sprøytemiddelet Calypso til bruk i hobbyhager og til potteplanter innendørs. Det er effektivt mot alle sugende og gnagende insekter på hageplanter. Tidligere var middelet bare tilgjengelig for profesjonelle, sier Peter Hjuler.

Sprøytemiddelet går inn i plantene uten å skade blader eller blomster. Men når lusen drikker plantesaft, dør de.

– Virkestoffet er thiacloprid som er skånsomt mot planten, men desto mer effektivt mot lus og andre skadedyr. De dør når de spiser eller gager på planter som er sprøytet.

Ikke alle skadedyr kryper på planten. Mange larver og biller spiser på røttene til blomster og busker.

– Da er det mest effektivt å bruke et konsentrat som man blander ut i vann og heller på jorden. Sprøytemiddelet tas opp i røttene og går inn i planten. Det betyr at det virker både på skadedyrene som holder til i jorden og på de som kryper på knopper og blader.

Uansett er virkningen langvarig. Vanner du med Calypso er plantene beskyttet mot angrep fra skadedyr i flere uker.

– Da kan man nyte rosene og de andre hageblomstene i fred uten å måtte være på evig jakt etter skadeinsekter som ødelegger, sier Peter Hjuler.