Planting av hekk

Hei Marit,

Jeg får ta så mange hekkplanter jeg behøver hos min nabo for å plante i min hage. Jeg gjorde et mislykket forsøk i fjor ved å klippe av stilken og sette dem i vann for at de skulle få røtter. Dette gikk bra når jeg testet om det fungerte på 3-4 stykker, men når jeg satte 250 stilker i vann i en bøtte, bare råtnet det. Så i år forsøker jeg meg igjen, men nå skal jeg ta hele planten med røttene. Spørsmålet er, skal jeg ta hele planten som den er nå, grønn og fin og ca 40 cm høy, eller skal jeg klippe den ned før jeg planter den om i min hage? Jeg hadde vært kjempetakknemlig for noen råd siden jeg er helt fullstendig blank. En annen viktig ting, klarer plantene seg et par dager uten jord eller næring? Dvs. kan jeg ta dem opp på onsdag og plante dem i helgen uten å måtte sette dem i potter i mellomtiden?

Pia

Hei Pia

Skal det gjøres på den måten du beskriver bør du nok ha gravet ferdig grøften der du skal sette plantene og siden bør du vanne godt og lenge.

Jo tidligere i sesongen, jo bedre er det, men jeg tror nok at det skal kunne gå greit fremdeles.

Når du planter de hos deg skal du ha de korte og helst bare med et par blader. Planten ånder gjennom bladene og siden du gir røttene hard medfart, trenger de å restituere seg før det forlanges at de har 100% produksjon igjen. Med færre blad blir ikke kravet til røttene så stort. :)

Jeg vil ikke anbefale deg å la de stå noen dager. De bør i jorden på det nye stedet straks etter at de er tatt opp fra det gamle. Derfor bør du ha plantehullene/grøften ferdig på forhånd.

Lykke til med hekken Pia og god sommer!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss